Observatie la Oscar si tanti Roz

Pentru ca Oana Pellea o sa fie alaturi de Mihai Gruia Sandu in turneu  in Canada cu "Buzunarul cu paine", spectacolul foarte aplaudat "Oscar si tanti Roz" se lasa asteptat de publicul sau, asa ca m-am hotarat sa aduc ceva din lumina si frumusetea acestui "eveniment plin de trairi". Astfel, in cele ce urmeaza o sa fie o observatie a inceputului spectacolului.
Zgomot si oameni care citesc programul spectacolului scris pe foi roz sau care-si examineaza biletele pentru a-si găsi locul in Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra. Din spate aud o frantura de conversatie ”Ai văzut-o pe regizoare (nr. Chris Simion) era ba la bilete, ba aici in sala…”, dar discutia se opreste brusc pentru ca in sala lumina se stinge. Se aude un zgomot, urmat de două voci care discuta despre fantome. “Tie ti-e frica de fantome?" intreaba una dintre ele in soaptă, insa fara sa-i raspunda la intrebare, cealalta spune pe un ton ridicat: “Aaa, nu stiu in ce am calcat”. O lumina puternica este aprinsa, iar cele doua personaje, interpretate de catre Oana Pellea si Marius Manole, se lasa descoperite de catre spectatori.


Tanti Roz, adusa de spate, isi tine in mana talpa adidasului alb pe care o examineaza, iar Oscar, intins in patul sau cu asternuturi albe de sub care se vad ambalaje de jeleuri si ciocolata, se uita la soseta ei neagra care-i vine putin deasupra gleznei. Soarele si casele desenate pe peretii camerei de spital sunt completati de florile din hartie colorata și de catre cele doua baloane care-i ilustreaza pe Tuiti si pe Alba ca Zapada. Si peretii roz ai celeilalte camere de spital sunt impodobiti cu papusi, flori din hartie colorata si ursuleti. ”Ce e aia o casa?” intreaba tanti Roz cu ceasca cu ceai in mana, iar Oscar isi ridica privirea si-i spune sec ”un copac” si-si indoaie putin manecile bluzei de pijama verde cu buzunare, nasturi si guler crem pentru a-si continua desenul, nu inainte de a bea din ceaiul cu care se ineaca. ”Crezi ca ar trebui sa ma tund?” intreaba tanti Roz, in timp ce se apleaca pentru ca Oscar sa-i poata admira parul ciufulit. Oscar o fixeaza, iar picaturile de transpiratie apar pe fruntea palida, ”Da!”, ii raspunde. ”Ne tundem impreuna?” spune tanti Roz, indesandu-si inapoi adidasul. ”Nu, eu sunt frumos aaa!” exclama Oscar, trecandu-si mana prin parul sau saten, ciufulit. In timp ce-si aseaza mai bine patura, baiatul o intreaba pe tanti Roz ”Iar facem chimioterapie?” si aceasta, cu privirea in pamant iese din camera, plecand dupa tratamentul baiatului, iar cele doua fundite roz de la rochia sa alba crapata pe ambele parti se misca in ritmul pasilor.


Acelasi zgomot de la inceputul piesei se aude si o cutie de carton se misca pana ajunge aproape de patul lui Oscar. ”A plecat?” se aude o voce ascutita si din cutie apare un baiat cu casca de protectie pe cap, iar pe sub camasa verde si pantalonii evazati cu dungi negre-gri se puteau vedea bandaje. Oscar sare din pat, isi ridica pantalonii in carouri, isi baga sosetele cu buline colorate in papucii negri si exclama: ”Bacon (interpretat de catre Cristina Casian), tu esti ca un bacon de la atatea arsuri”. Cei doi fac un concurs despre care este mai iubit de catre medicii din spital. Incep amandoi sa ridice tonul, dar Oscar concluzioneaza: ”Vrei o ciocolata?”, cotrobaie pe sub asternuturile patului si scoate o ciocolata cu alune. Bacon mananca din batonul cu ciocolata cu alune si cu gura plina propune ca amandoi sa intre in cutia de carton. Si ”Zrrrrr” ambii conduc cu mare viteza masinile imaginatiei lor, dar la primul viraj masina-cutie de carton se rostogoleste. Bacon incepe sa planga si sa geama. ”Sttt” se opreste si punandu-si degetul aratator in dreptul gurii se ascunde din nou in cutia sa de carton. Se aud picaturi de apa curgand. Tanti Roz, cu manecile indoite ale halatului sau alb trage pe holul spitalului o masa pe roti pe care se aflau perfuzii si pastile. Holul de spital este caracterizat de albul peretilor, al celor trei usi de camera si a celor doua scaune. Cutia se misca. Trece pe langa tanti Roz care este acum cu spatele la usa camerei, ajungand la perfuzia lui Oscar impodobita cu doua maimutoaie. Pe fundal se aude ”Never Grow Old” de la The Cranberries. ”La dreapta” spune pe un ton ridicat tanti Roz care ii face semn cu degetul catre directia usii, fara insa a se intoarce. Tot ea foarte serioasa, adauga ”Se crede broasca testoasa”, iar Bacon ascuns in cutia sa de carton iese din scena.

Regizorul in viziunea lui Camil Petrescu

Camil Petrescu vorbea in 1957 in primul numar al revistei "Teatru" despre functia primordiala a regizorului in teatru si film. Desi scris in '57, oare nu sunt parerile lui Petrescu valabile si astazi? Personal cred ca DA si acesta este motivul pentru care am vrut sa pun acest rezumat al articolului.


"Apare dureros de evident ca tinerii nostri teatrologi si regizori (daca nu intreaga clientela a teatrului nostru) vad in regizor in primul rand pe seful recuzitei si al atelierelor de pictura ori de croitorie, inaintat in grad mai tarziu, catre repetitia generala, ca presedinte al figuratiei (deopotriva activ, astfel, fata de interpreti, ca si de vociferantii pe care-i pune sa gesticuleze pe scena, anonimi).
Regizorul este de-a dreptul responsabil de jocul actorilor. De altminteri, cand nu cere altfel autorul, el trebuie sa fie neaparat si cel care face distributia. De cate ori critica scrie ca un actor si-a jucat prost rolul, nota rea este in primul rand un bobarnac peste nasul teoretic si ochiul miop al regizorului care n-a stiut sa-si aleaga interpretul, n-a stiut sa-l indrume si sa-l franeze la nevoie, sau n-a stiut sa-l scoata la timp din rol. Nu poate fi primita scuza ca nu are interpreti.
Nefiind apt sa creeze actori, regizorul este nevoit sa triseze, luand ochii si fudulindu-se cu decorul. Daca un teatru e napadit de actori fara talent, inutili, pe care el nu-i poate transforma, atunci regizorul e obligat sa plece si sa caute in alta parte actorii pe care-i crede de talent sau, de nu, sa-si schimbe meseria. E adevarat ca lipsa de talent a regizorului duce buna casa cu lipsa de talent a interpretilor, dar un teatru adevarat cu actori mediocri nu e de conceput.
Asadar, cand un regizor iti expune doct rezumatul lecturilor sale, mai mult sau mai putin fericite, ia-l de nasturele iodenului si intreaba-l la rece : „Dumneata ce actori ai creat... ai format, in sfarsit.. ai descoperit ?".


Sper doar ca in viitor vom aprecia mai mult munca unor oameni care sunt creierul din spatele a ceea ce noi vedem pe scena!

Si s-au dat si premiile UNITER

Premiile Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), editia a XVIII-a, au fost decernate in seara aceasta, incepand de la ora 21.10. UNITER si-a serbat in aceasta seara 20 de ani. O sala din ce in ce mai mica, cu din ce in ce mai putin invitati, precum a remarcat si Toni Grecu, acelasi prezentator - Caramitru care nu prea are mare legatura cu "arta moderarii", acelasi lucru pe care l-am observat si la Gopo, actorii prefera sa citeasca un text fad de pe niste cartonase colorate, intrebarea este de ce?!?, muzica de camera - band-ul lui Johnny Raducanu, un moment artistic venit din lumea artistica a Adei Milea, o sala cu aceiasi oameni parca din totdeauna, cu un moment foarte buna de teatru de divertisment prezentat de grupul Divertis si ceea ce este cu adevarat un plus adus publicului este faptul ca sunt prezentate si poate premiate spectacole din toata tara.


Vlad Ivanov se pare ca a devenit unul dintre cei mai versati si complecsi actori romani, avand in vedere ca orice festivitate de premiere fie ca e ea legata de film sau de teatru, il are printre castigatori, acum castigand premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar pentru rolul "Doctorul“ din spectacolul "Un duel“ de la Teatrul National Bucuresti.
La categoria "Debut", a fost desemnata castigatoare Crina Semciuc (da, ati vazut-o si in serialul "Cu un pas inainte"), pentru rolul Lenei din spectacolul "Leonce si Lena", montat de Horatiu Malaele la Teatrul de Comedie din Bucuresti. Crina este una dintre putinele actrite din tara care se incadreaza foarte bine in cerintele unui actor de film pentru ca are o naturalete pe care de fiecare data si-o pune in valoare. Insa indiferent cate emotii ai putea avea, nu este foarte profi sa spui ca "ti-ar fi placut sa pregatesti ceva, dar..." incearca totusi sa maschezi aceasta lipsa, chiar daca sinceritatea e buna, ea poate fi evitata uneori, aici cred ca era una dintre situatiile acelea.
Premiile cele mai importane au revenit lui Alexandru Dabija pentru regia unui spectacol despre noi si meseriile noastre "Pyramus & Thisbe 4 you" de la Odeon si "Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi“ de la Teatrul Maghiar "Csiky Gergely", Timisoara pentru cea mai buna piesa -nu pot sa comentez glumele legate de fotbal-.


In Romania insa, marea buba este ca si daca castigi premii importante pentru activitatea din teatru sau din film nu prea conteaza, daca in strainatate castigi premiu pentru, de pila cea mai buna actrita, asta iti aduce dupa sine contracte noi, la noi iti aduce poate invidia colegilor de breasla. PACAT!

Cannes - pamant romanesc

Festivalul de la Cannes a anuntat productiile selectionate in Competitia principala si in sectiunea Un Certain Regard, urmand ca zilele urmatoare sa aflam informatii si despre filmele din sectiuniea Quinzaine des Réalisateurs, unde Morgen - al lui Marian Crisan, si Periferic, al lui George Bogdan Apetri, au sanse sa reprezinte Romania.
Aurora, scris si regizat de Cristi Puiu care joaca si rolul principal, si Marti dupa Craciun - in regia lui Radu Muntean se lupta pentru Un Certain Regard, sectiune pe care o va juriza o echipa condusa de regizoarea franceza Claire Denis.
 

Aurora spune povestea lui Gigi Marinescu (Cristi Puiu), care este inspector de politie. El este casatorit cu Violeta, are o fiica in clasa a treia si, de peste un an, are o amanta, pe Lulia, o femeie divortata, cu 10 ani mai tanara decat el, care are, la randul ei, un copil. In cele din urma, viata pe care o duce il depaseste si Gigi trebuia sa ia o decizie. Totodata, el ajunge sa lucreze la cazul uciderii doctorului Horia Zancu, descoperind viata tumultoasa a acestuia din ultimii 30 de ani. In plus, politistul Gigi Marinescu gaseste multe asemanari intre viata doctorului Horia Zancu si propria sa viata.
Filmul "Aurora" este produs de Mandragora, Anca Puiu si Bobby Paunescu fiind producatorii peliculei.



In ceea ce priveste filmul lui Radu Munteanu care s-a remarcat prin Furia si Hartia va fi albastra, Marti, dupa Craciun este povestea unui barbat care iubeste doua femei. Din distributia filmului fac parte Maria Popistasu si Mimi Branescu. Filmul a obtinut un credit de 1.366.300 de lei (aproximativ 318.000 euro), in urma concursului de proiecte organizat de CNC in 2008.

Aici toata lista de file din fesival http://www.festival-cannes.com/en.html

Chapeau bas - Amza Pellea

Pe 7 aprilie 1931 s-a nascut Amza Pellea unul dintre cei mai aplaudati, iubiti, respectati si admirati actori romani!

Pentru ca nu poti sa te gandesti la un viitor artistic daca-ti uiti oamenii care au realizat trecutul lui, mai cu seama pentru ca  avem o gramada de invatat de la ei si mai avem de aplaudat valoarea lor incontestabila. Nu poti uita un om ca Amza Pellea care a reusit sa surprinda esenta romanului si asa a creionat cel mai iubit personaj de comedie - Nea Marin, tot datorita lui a aparut si cel mai vizionat film romanesc - "Nea Marin miliardar".



Orice lumanare aprinsa si orice gand de mangaiere indreptat catre sufletului lui frumos ma indatoreaza! - Oana Pellea.

Primavara culturala

Paste fericit si un iepuras bogat!


Sa ne bucuram de o primavara frumoasa si plina de evenimente culturale!