Si s-au dat si premiile UNITER

Premiile Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), editia a XVIII-a, au fost decernate in seara aceasta, incepand de la ora 21.10. UNITER si-a serbat in aceasta seara 20 de ani. O sala din ce in ce mai mica, cu din ce in ce mai putin invitati, precum a remarcat si Toni Grecu, acelasi prezentator - Caramitru care nu prea are mare legatura cu "arta moderarii", acelasi lucru pe care l-am observat si la Gopo, actorii prefera sa citeasca un text fad de pe niste cartonase colorate, intrebarea este de ce?!?, muzica de camera - band-ul lui Johnny Raducanu, un moment artistic venit din lumea artistica a Adei Milea, o sala cu aceiasi oameni parca din totdeauna, cu un moment foarte buna de teatru de divertisment prezentat de grupul Divertis si ceea ce este cu adevarat un plus adus publicului este faptul ca sunt prezentate si poate premiate spectacole din toata tara.


Vlad Ivanov se pare ca a devenit unul dintre cei mai versati si complecsi actori romani, avand in vedere ca orice festivitate de premiere fie ca e ea legata de film sau de teatru, il are printre castigatori, acum castigand premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar pentru rolul "Doctorul“ din spectacolul "Un duel“ de la Teatrul National Bucuresti.
La categoria "Debut", a fost desemnata castigatoare Crina Semciuc (da, ati vazut-o si in serialul "Cu un pas inainte"), pentru rolul Lenei din spectacolul "Leonce si Lena", montat de Horatiu Malaele la Teatrul de Comedie din Bucuresti. Crina este una dintre putinele actrite din tara care se incadreaza foarte bine in cerintele unui actor de film pentru ca are o naturalete pe care de fiecare data si-o pune in valoare. Insa indiferent cate emotii ai putea avea, nu este foarte profi sa spui ca "ti-ar fi placut sa pregatesti ceva, dar..." incearca totusi sa maschezi aceasta lipsa, chiar daca sinceritatea e buna, ea poate fi evitata uneori, aici cred ca era una dintre situatiile acelea.
Premiile cele mai importane au revenit lui Alexandru Dabija pentru regia unui spectacol despre noi si meseriile noastre "Pyramus & Thisbe 4 you" de la Odeon si "Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi“ de la Teatrul Maghiar "Csiky Gergely", Timisoara pentru cea mai buna piesa -nu pot sa comentez glumele legate de fotbal-.


In Romania insa, marea buba este ca si daca castigi premii importante pentru activitatea din teatru sau din film nu prea conteaza, daca in strainatate castigi premiu pentru, de pila cea mai buna actrita, asta iti aduce dupa sine contracte noi, la noi iti aduce poate invidia colegilor de breasla. PACAT!

4 comentarii:

Mădălina spunea...

Eh, a fost şi gala asta.
Multă dreptate ai în multe privinţe.
Într-adevăr, gala UNITER ţine pasul(din nefericire) cu vremurile sub care ne aflăm. Bine au fixat motto-ul anul ăsta pentru festivalul Shakespeare (ce va să vină):"Au luat-o razna vremurile."

Săracia materială a lăsat amprente adânci şi în lumea teatrală care şi-a aniversat cei 20 de ani într-o formulă mini-mini, foarte restrânsă cu aspect aproape sectar.
MC-ul Caramitru a obosit şi a cam pierdut din verva de-nceputuri şi mi-e ciudă că nu-şi caută potenţiali urmaşi în ale moderării. Orgolii, deh!
Orgolii care s-au reflectat şi în "săgetuţele" lansate către anumiţi colegi de breaslă.

Noroc cu cei de la Divertis şi cu Ada Milea c-au mai relaxat atmosfera.

Nu pot să nu remarc observaţia ta, corect făcută, în ceea ce priveşte premiile acordate lui Vlad Ivanov şi cel acordat Crinei Semciuc.
Vlad Ivanov printre actorii complecşi?!
Poate....:)
Într-adevăr, Crina este o prezenţă cu mult farmec(http://www.youtube.com/watch?v=3srIU2AkXWk)şi talent, dar lipsa ei de acuitate, incapacitatea de a improviza măcar un mic discurs este impardonabilă. Asta în condiţiile în care totul se desfăşura "în familie".

Cel mai important şi totodată cel mai grav este faptul că o breaslă, şi aşa afectată de consumerism şi de o criză a spiritului, este măcinată din interior de orgolii, trufii, vanităţi şi lipsă de fair-play. Remarca din discursul lui Vlad Ivanov:"Actor mare te face breasla." îmi întăreşte această temere.

Concluzia ta este una realistă, dar tristă.Efectul galei este unul diluat şi de scurtă durată, mai ales pentru tinerii premiaţi.
Şi cel mai grav este că verbul folosit de tine pentru titlul acestui articol ("s-a dat") reflectă o realitate crudă.

Premiile UNITER se dau, nu se mai acordă...!

Andreea spunea...

Cred ca premiile astea, indiferent ca sunt UNITER, GOPO etc sunt doar pentru CV, insa nu au si urmari in domeniul realului...in cate filme si in cate piese de teatru o s-o vedem pe Crina ca urmare a acestui premiu?!?
Si oare nu ajugi sa iei premii dupa ce ajungi sa fii cunoscut?!? cum probabil este si cazul lui Vlad Ivanov -a nu se intelege aici ca nu-mi place Ivanov, ci ca sunt ferm convinsa ca mai exista si altii-.

Mădălina spunea...

Da, clar ai dreptate.
Premiile (UNITER, Gopo, AICT şamd) sunt pentru CV şi pentru orgoliul propriu (să-i zic şi stimă de sine?).

Nu am verificat(poate o voi face într-o zi)lista premianţilor UNITER ca să văd ce s-a petrecut în cariera lor. Dar, din cele câteva cazuri pe care le cunosc, acest premiu nu le-a adus contracte şi nici recunoaşterea internaţională.
Totuşi, ele sunt binevenite din perspectiva faptului că mai arată o dată la o mie de ani că EXISTĂ şi breasla asta.

E posibil ca tu să fi intuit doza de ipocrizie a juriilor în ceea ce-l priveşte pe Vlad Ivanov, recunoscut mai întâi pe plan european...eh!

Trebuie să ne bucurăm pentru că în fiecare aprilie mai există o serbare a profesioniştilor din zona asta.Sper să nu dispară şi asta din peisajul vizual pestriţ actual.
"Lumea-i un teatru, noi suntem actorii".

Andreea spunea...

Clar trebuie sa existe astfel de premii si clar sunt importante pentru breasla si pentru publicul care ia contact si cu teatrele din celelalte orase.

Trimiteți un comentariu