Dupa ce in 2009, promovau bacalaureatul 79,95% dintre absolventi, iar in 2010 - 67,40%, anul acesta doar 44,47% dintre elevi au trecut acest examen. De ce 6 din 10 elevi au picat? A fost bacul asa de greu? Nivelul de pregatire al elevilor a scazut atat de mult? Acestea sunt doar unele dintre intrebarile pe care ti le pui atunci cand vezi un astfel de rezultat socant. Majoritatea elevilor de clasa a XII-cea nu a reusit sa ia nota de trecere la un examen care se doreste a fi un test care sa arate ca nu ai trecut degeaba prin scoala si nicidecum ca esti vreun geniu.
Nu cred in povestea cu camerele de filmat care i-au speriat atat de tare pe participantii la examen incat acestia nu s-au putut concentra, iar cunostiintele lor au disparut ca prin minune. Inteleg ca anul acesta a fost pentru a doua ora cand nu au mai contat notele obtinute la probele orale. Cu alte cuvinte, daca in anii trecuti la media de la bac se adaugau, cu o probabilitate destul de mare, doua note mai mari de 7-8, anul acesta media s-a facut doar din notele de la scris. Deci era de asteptat sa existe diferente intre mediile de anul acesta si cele din anii precedenti. Chiar si asa, nu se explica procentul atat de mic al ratei de promovare.
Nu vad ce este atat de greu la un examen pentru care gasesti pe net modele din anii trecuti. Adica, poti foarte bine ca in decursul unui an sa faci cele 100 de subiecte si la bac sa vii cu lectia invatata. Personal, nu cred ca este nevoie sa faci mai mult de 30-40 de subiecte pentru ca toate sunt concepute dupa acelasi model. Mai mult decat atat, nu cred ca este o diferenta foarte mare la gradul de dificultate al subiectelor. Bunaoara, in 2009, la proba scrisa la limba si literatura romana subiectul trei era realizarea unui eseu in care sa se prezinte tema si viziunea despre lume, reflectate intr-un roman psihologic din perioada interbelica, anul acesta la acelasi punct, cerinta a cerut elaborarea unui eseu de doua-trei pagini privind particularitatile de constructie a unui personaj dintr-o opera dramatica de I.L.Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu. Singura concluzie pe care o pot trage de aici este ca nu sunt de vina subiectele pentru aceasta regresie cu 35,48% din ultimii doi ani (rata de promovare din 2009 a fost de 79,95%).
In concluzie, intrebarile pe care le am eu sunt cum se vor umple toate locurile de la facultati? Mai are vreo relevanta diploma de bac daca o iei din prima sau din a doua sau a noua incercare? Insa, cu siguranta, acestea sunt doar simple intrebari retorice.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu