Bilanţ de sfârşit de an!

Top 5 - Filmele anului 2009

Locul 5 - Inglourios Basterds



În Franţa ocupată de germani Shosanna Dreyfus (Melanie Laurent) priveşte neputincioasă cum familia ei este executată de colonelul nazist Hans Landa (Christoph Waltz). Shosanna scapă ca prin urechile acului şi fuge la Paris, unde-şi creează o nouă identitate ca proprietar şi proiecţionist de cinema. În altă parte a Europei, locotenentul Aldo Raine (Pitt) organizează un grup de soldaţi evrei pe care-i conduce într-o campanie de răzbunare împotriva naziştilor. Cunoscuţi sub numele de "The Basterds" (adică "ticăloşii"), trupa lui Raine o adoptă pe actriţa şi agenta sub acoperire de origine germană Bridget von Hammersmark (Diane Kruger) într-o misiune al cărei scop este lichidarea liderilor celui de-al treilea Reich. Soarta uneşte drumurile personajelor sub un cort de cinema, unde Shosanna este hotărâtă să-şi ducă la îndeplinire propriul ei plan de răzbunare.


Locul 4 - Invictus



Ecranizare a cărţii "The Human Factor: Nelson Mandela and the Game that Changed the World" a lui John Carlin.
În 1995, în timpul primului mandat de preşedinte al lui Mandela, Africa de Sud găzduieşte Campionatul Mondial de Rugby. Preşedintele s-a folosit de acest eveniment pentru a aduce albii şi persoanele de culoare laolaltă, după decenii de violenţă şi neîncredere.

Locul 3 - Julie and Julia



Meryl Streep este Julia Child iar Amy Adams este scriitoarea Julie Powell în comedia Norei Ephron, Julie & Julia.
Julia este femeia care a schimbat pentru totdeauna modul de a găti al americanilor. Dar în 1948, Julia Child (Meryl Streep) nu era decât o americană obişnuită care trăia în Franţa. Ajunsese la Paris datorită slujbei soţului ei, iar ea, din cauza firii ei neobosite, dorea să-şi găsească o ocupaţie.
După cincizeci de ani, Julie Powell (Amy Adams) se află într-un impas. Pentru că se apropie de 30 de ani, trăieşte în Queens şi lucrează într-un mediu cenuşiu, în timp ce prietenele ei obţin succese uluitoare, ea se hotărăşte să urmeze un plan care să-i valorifice toate energiile. Julie decide ca într-un an să încerce toate cele 524 de reţete din cartea de bucate a Juliei Child: Mastering the Art of French Cooking (pe care Child o scrisese împreună cu Louise Bertholle şi Simone Beck) – şi să scrie pe blog despre experienţele ei culinare.
Regizoarea, scenarista şi producătoarea Nora Ephron combină cu iscusinţă cele două poveşti adevărate într-o comedie care demonstrează că atunci când foloseşti proporţiile potrivite de pasiune, obsesie şi unt, poţi să-ţi schimbi viaţa şi să-ţi împlineşti visul.

Locul 2 - The Curious Case of Benjamin Button
 

 
"M-am nascut in conditii neobisnuite."
Aşa începe "Strania poveste a lui Benjamin Button", o adaptare după nuvela lui F. Scott Fitzgerald, din anii 1920, despre un om care s-a născut pe la 80 de ani şi care în loc să îmbătrânească, întinereşte: Un om ca oricare altul, care nu poate ţine timpul în loc. Începând la New Orleans, la sfârşitul primului război mondial, în 1918, şi până în pragul secolului 21, parcurgând un drum neobişnuit, ca orice viaţă de om, filmul relatează povestea unui om ieşit din comun, a oamenilor şi locurilor pe care le descoperă de-a lungul acestui parcurs, a iubirilor şi despărţirilor pe care le trăieşte, a bucuriilor vieţii şi tristeţii morţii, şi a lucrurilor ce dăinuie dincolo de timp.
Paramount Pictures şi Warner Bros. Pictures prezintă o producţie Kennedy/Marshall, un film de David Fincher, "Strania poveste a lui Benjamin Button", cu Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P. Henson, Julia Ormond, Jason Flemyng, Elias Koteas şi Tilda Swinton. Filmul este regizat de David Fincher. Scenariul este semnat de Eric Roth, după o poveste de Eric Roth şi Robin Swicord, bazată pe nuvela lui F. Scott Fitzgerald. Poducătorii sunt Kathleen Kennedy, Frank Marshall şi Ceán Chaffin.
Echipa realizatorilor din spatele camerei de filmat este condusă de directorul de imagine Claudio Miranda, scenograful Donald Graham Burt, monteurii Kirk Baxter şi Angus Wall şi designerul de costume, Jacqueline West. Muzica este semnată de Alexandre Desplat.


Locul 1 - The Reader



"The Reader" este inspirat din romanul lui Bernhard Schlink, publicat in 1995, care are la baza povestea unei aventuri dintre un adolescent si o femeie mai in varsta. Cei doi incep o relatie amoroasa, pasionala si intensa, care se termina brusc in momentul in care Hanna (Kate Winslet) dispare, fara nici o explicatie, din viata tanarului.

Locuri speciale pentru A Chrismas Carol, Ice Age 3 şi Avatar!

sursă: http://www.cinemagia.ro/

Ho! Ho! Ho!


Crăciun fericit alături de cei dragi şi un An Nou cu bucurii, sănătate şi fericire!




La mulţi ani!

Din Ciclul: Filme Bune şi Româneşti

"Poliţist adjectiv"
un film de Corneliu Porumboiu

În „Poliţist, adjectiv” (titlul a fost preferat titlului iniţial, „Intermediar”), un tânăr poliţist pe nume Cristi (Dragoş Bucur) are o dilema morala majora la un caz minor – cel al unui licean turnat de colegul lui ca oferă haşiş.



"Noul val al cinematografiei române câştigă şi mai mult prestigiu cu non-thrillerul cerebral al lui Corneliu Porumboiu, "Poliţist, Adjectiv". Cu filmul câştigător al premiului Camera d'Or din 2006, "A fost sau n-a fost", Porumboiu şi-a câştigat reputaţia de regizor şi scenarist cu o ureche bună pentru dialog şi un interes în vastele ramificaţii ale adevărului. Filmul său, "Poliţist, Adjectiv", are ca subiect un poliţist contemporan care supraveghează neintenţionat un tânăr bănuit că vinde droguri şi care ia lucrurile la alt nivel, ţintind spre un intelect şi o înţelegere profundă a limbajului în termeni ai autorităţii şi produsul totalitarismului." Variety.com

"Niciun festival renumit nu poate să omită din competiţie noul film al lui Corneliu Porumboiu: "Poliţist, Adjectiv". Acesta a câştigat în 2006 Camera d'Or cu "A fost sau n-a fost". Nu numai că noul său film care participă la Un Certain Regard confirmă debutul său, dar încearcă să obţină un maximum cu un minim de mijloace. Este un lucru greu de realizat dar merită toată răbdarea. Acest film subtil, fără presupuneri şi totuşi sofisticat poate părea confuz la prima vedere, dar cu expunerea la festival şi suportul critic, pare a fi destinat pentru o carieră solidă în filmele de arta." Screendaily.com



„Politist, adjectiv”
Scenariul şi Regia: Corneliu Porumboiu
imaginea: Marius Panduru
Montaj: Roxana Szel
Distribuţie: Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Ion Stoica, Irina Saulescu, Marian Ghenea, Cosmin Seleşi.
Premiera românească - 3 iulie 2009.
Premiul Juriului sectiunii Un Certain Regard, Cannes 2009 - Premiul FIPRESCI, Cannes 2009




"Poliţist adjectiv" reprezintă, mai presus de toate premiile câştigate, un film despre moralitate, conştiinţă, sistem contestat, dar acceptat. Un material complex, sofisticat tratat într-o manieră aparent simplă, filmul lui Porumboiu merită, cu siguranţă, aplauzele primite de public şi critici!

Pentru toată lumea care a văzut filmul: CONȘTIÍNȚĂ, (rar) conștiințe, s.f. 1. (Fil.) Sentiment, intuiție pe care ființa umană o are despre propria existență; p. ext. cunoaștere intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existență și despre lucrurile din jurul său. 2. Faptul de a-și da seama; înțelegere. ♢ Conștiință socială = ansamblu de reprezentări, idei, concepții, cunoștințe, mentalități ale unei colectivități umane, care reflectă condițiile de existență ale acesteia, precum și psihologia socială a oamenilor. Conștiință de clasă = parte a conștiinței sociale care reflectă existența socială a unei clase determinate. 3. (În opoziție cu existența, materia) Gândire, spirit. 4. Sentiment al responsabilității morale față de propria sa conduită. ♢ Caz (sau proces) de conștiință = dificultatea de a hotărî într-o problemă morală greu de rezolvat. Mustrare de conștiință = remușcare, regret. ♢ Expr. A fi cu conștiința împăcată sau a nu avea nimic pe conștiință = a fi convins că nu a săvârșit nimic împotriva legilor moralei sau a legilor statului. A fi fără conștiință = a fi lipsit de scrupule. Cu mâna pe conștiință = cu toată sinceritatea. 5. (În sintagma) Libertate de conștiință = dreptul recunoscut cetățenilor de a avea orice concepție religioasă, filozofică etc. [Pr.: -ști-in-] – Din fr. conscience, lat. conscientia.

"Poliţist adjectiv" face parte şi din ciclul: Dacă e Miercuri - e FRAME!

"Poliţist, adjectiv", într-un top al celor mai bune 10 filme ale anului

Pelicula "Poliţist, adjectiv", în regia lui Corneliu Porumboiu, a fost inclusă într-un top al celor mai bune 10 filme ale anului alcătuit de unul dintre criticii de la The Hollywood Reporter, informează Mediafax.




Şase critici ai publicaţiei The Hollywood Reporter au alcătuit fiecare câte un top al celor mai bune 10 filme din 2009, cele şase clasamente fiind dominate de titluri precum "The Hurt Locker", cu Ralph Fiennes şi Guy Pearce, "Sus, în aer", de Jason Reitman, cu George Clooney, şi animaţia "Deasupra tuturor" de Bob Peterson şi Pete Docter.
"Poliţist, adjectiv" apare pe locul al treilea în topul criticului Sheri Linden, după "The White Ribbon" de Michael Hanneke, filmul câştigător la Cannes în 2009, şi "District 9".
Alte titluri des menţionate în clasamente sunt "Avatar", de James Cameron, "Precious" de Lee Daniels, precum şi documentarul "The Cove" de Louie Psihoyos, ce prezintă abuzurile asupra delfinilor ce au loc într-un mic golf de lângă Taijii, Japonia.
"Poliţist, Adjectiv" este propunerea din acest an a României la premiile Oscar 2010, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza".
Anul acesta, pentru pelicula "Poliţist, adjectiv", Porumboiu a câştigat premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. "Poliţist, adjectiv" a primit şi Trofeul Transilvania la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2009, urmat de premiul Age D'Or la Festivalul Internaţional de Film din Belgia.

sursă: http://www.tvr.ro/

A murit actrita Brittany Murphy

Actrita Brittany Murphy (32 de ani) a incetat din viata, duminica, in urma unui stop cardiac. Dupa cum relateaza France Presse, serviciul de urgenta a primit un apel dintr-o casa din Los Angeles care apartine sotului actritei. Potrivit primelor informatii, mama lui Brittany Murphy a gasit-o inconstienta. Tanara a fost dusa de urgenta la spital, insa la sosire s-a constat decesul.




Brittany Murphy a jucat in filmele "Tineri insuratei" ("Just married"), "Liceenele din Beverly Hills" ("Clueless"), "8 Mile" sau "Sin City". Era casatorita cu scenaristul britanic Simon Monjack.
A jucat alaturi de Michael Douglas in thriller-ul "Nicio vorba" ("Don't say a word") si a lucrat cu regizorii Quentin Tarantino si Robert Rodriguez la superproducţia "Sin City", ecranizare a romanului omonim de benzi desenate, semnat de Frank Miller.
Anul viitor, Brittany Murphy urma sa apara in pelicula regizata de Sylvester Stalone, "The Expendables".

sursa: http://www.hotnews.ro/

Din Ciclul: Filme Bune şi Româneşti

"Restul e tacere"
un filme de Nae Carafil



Sinopsis: Nu-i usor sa ai un tata celebru! Tanarul GRIG este fiul unei vedete a Teatrului National, acum aproape 100 de ani. Dar propriul sau bilant este oarecum dezamagitor. Prea scund pentru scena, prea timid cu femeile, prea excesiv in stilul de viata, fiul e pe cale sa comita greseala capitala, pacatul de neiertat in ochii tatalui: sa regizeze un film de cinema! Il viseaza ca pe cel mai grandios si mai lung film realizat vreodata. Va fi reconstitutirea fidela a razboiului cu turcii, prin care Romania isi cucerise independenta cu 35 de ani in urma...

LEON, un mosier local atins de deliruri mesianice si auto-proclamat Patron al Artelor, devine finantatorul intregii afaceri. Tot el devine, pe rind, protectorul lui Grig, dascalul sau, parinte substituit, partener necinstit si dusman pe viata. Dar va putea GAUMONDE, compania franceza ce controleaza piata cinematografica aproape peste tot in Europa, sa accepte competitia cu o productie independenta de o asemenea amploare? Si daca da, va obtine Grig, prin aceasta victorie, respectul tatalui sau?
O poveste (in mare parte) adevarata.

"Restul e tacere" este un film ce imbina cu succes realitatea si fictiunea, comedia si drama într-o larga desfasurare simfonica: iata o fresca despre un timp si un spatiu în care progresul si influentele occidentale castiga teren in lupta cu mostenirea Orientului, în timp ce românii se îmbata constiincios, muind mititeii în sampanie…

Un film baroc, vital si emotionant, ce încruciseaza numeroase destine!

"Restul e tacere" este un film in regia si scenariul lui Nae Caranfil, din a carui distributie fac parte nume precum: Marius Florea Vizante, Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta sau Vlad si Florin Zamfirescu.

Un film bun care se inscrie in stilul "Nae Caranfil"!
Cu siguranta, merita vazut!

Premiile Grammy

Editia a 52-a a Premiiilor Gremmy

Evenimentul va avea loc la Los Angeles, in data de 31 ianuarie 2010 si pot fi urmarite in SUA pe postul CBS de la ora 8PM.
La ceremonia Nominalizarilor Grammy, care s-a desfasurat pe 2 Decembrie 2009, la Nokia Theatre in Los Angeles, LL COOL J si MAXWELL i-au adus un tribut Regelui Muzicii Pop, Michael Jackson, iar pentru decernarea premiilor se anunta un spectacol si mai mare!




Cântăreţele americane Beyonce şi Taylor Swift au primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 52-a gală a premiilor Grammy concurând la zece, respectiv opt categorii, potrivit organizatorilor.
Personal tin pumnii pentru P!nk, Colday, Bon Jovi, The Fray, Kings Of Leon, U2 si astept sa vad un show cu clasa, rasa, eleganta si parfum de staruri.
  
Toate nominalizarii le puteti gasi aici: http://www.grammy.com/nominees

Globurile de Aur

Filmul "Sus, în aer/ Up in the Air" a primit şase nominalizări la Globurile de Aur, ediţia 2010, fiind urmat de musicalul "Nine", cu cinci nominalizări. Filmul SF "Avatar" şi drama despre Al Doilea Război Mondial "Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds" au primit fiecare câte patru nominalizări.



Numele peliculelor nominalizate au fost făcute publice marţi, într-o conferinţă de presă. Cea de-a 67-a gală anuală a Globurilor de Aur va avea loc pe 17 ianuarie la Beverly Hilton din Los Angeles.
La categoria Cel mai bun film - dramă, competitorii sunt "Avatar", "The Hurt Locker", "Inglourious Basterds", "Precious: Based on the Novel Push by Sapphire" şi " Up in the Air". La categoria Cel mai bun film - comedie/ musical concurează peliculele "(500) Days of Summer", "The Hangover", "It's Complicated", "Julie şi Julia" şi "Nine".
Jeff Bridges ("Crazy Heart"), George Clooney ("Up in the Air"), Colin Firth ("A Simple Man"), Morgan Freeman ("Invictus") şi Tobey Maguire ("Brothers") sunt finaliştii la categoria Cel mai bun actor - dramă, iar Emily Blunt ("The Young Victoria"), Sandra Bullock ("The Blind Side"), Helen Mirren ("The Last Station"), Carey Mulligan ("An Education") şi Gabourey Sidibe ("Precious: Based on the Novel Push by Sapphire") sunt finalistele la categoria Cea mai bună actriţă - dramă.
La categoria Cel mai bun actor în comedie/ musical, nominalizaţii sunt Matt Damon ("The Informant"), Daniel Day-Lewis ("Nine"), Robert Downey Jr. ("Sherlock Holmes"), Joseph Gordon-Levitt ("500 Days of Summer") şi Michael Stuhlbarg ("A Serious Man"). La categoria Cea mai bună actriţă - comedie/ musical, sunt nominalizate Sandra Bullock ("The Proposal"), Marion Cotillard ("Nine"), Julia Roberts ("Duplicity"), Meryl Streep ("It's Complicated") şi Meryl Streep ("Julie & Julia").
La categoria Cel mai bun film într-o limbă străină concurează peliculele "Baaria", "Los Abrazos Rotos", "The Maid (La Nana)", "Un Prophete" şi "Das Weisse Band".

Toate nominalizarile le gasiti aici: http://www.cinemagia.ro/stiri/nominalizarile-la-globurile-de-aur-14264/

sursa: http://www.tvr.ro/

LUMINIŢA GHEORGHIU ŞI MIHAI CONSTANTIN SE IUBESC PE SCENA TEATRULUI METROPOLIS

Teatrul Metropolis reia spectacolul

“ AJUTORUL”
 după György Schwajda, un spectacol creat de Alice Barb, cu o distribuţie avându-i în rolurile principale pe marii actori, LUMINIŢA GHEORGHIU ŞI MIHAI CONSTANTIN.



Luminiţa Gheorghiu - desemnată de Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles drept „Cea mai buna actriţă în rol secundar“, pentru rolul jucat în „Moartea domnului Lazarescu”, şi Mihai Constantin - răsplătit cu premiul naţional pentru cel mai bun actor, în rol principal, din spectacolul Oblomov, joacă pentru prima oară împreună într-o cutremuratoare poveste de dragoste cu final neaşteptat.




„Ajutorul” este un spectacol care vorbeşte despre violenţa în familie şi despre consecinţele acesteia asupra noastră şi asupra tuturor.
O poveste profundă şi emoţionantă, despre degradarea unei familii obişnuite şi despre soarta copiilor într-o lume condusă de părinţi.
O poveste despre dragoste şi ură, violenţă şi tandreţe, despre moarte şi nepăsare.

Distribuţie:
LUMINIŢA GHEORGHIU, MIHAI CONSTANTIN,
Ioana Anastasia ANTON, Diana Andreea BOCAN
cu participarea actorilor:
Dan AŞTILEAN şi Corina NEGRIŢESCU
Scenografia: Sorina IUGANU şi Vladimir IUGANU
Regia, scenariul şi ilustraţia muzicală
ALICE BARB
durată spectacol 1h25` (fără pauză)

Un spectacol la finalul căruia nu zâmbeşti, dimpotrivă ai gustul amar al realităţii dure, uşor înspăimântătoare. Un spectacol care are parte de un joc actoricesc foarte bun, dar care sochează prin subiectul tratat. Neaşteptat, finalul nu este unul fericit, din contră. Piesa nu lasă nicio portiţă de scăpare pentru personajele sale şi totodată pentru spectator.
Un spectacol de care este nevoie pentru a conştientiza o problemă reală a societăţii în care trăim. Problemă  pe care încercăm s-o ascundem sub preşul din faţa casei, căci "rufele se spală în familie", nu?

Festivalul CineMaIubit

Festivalul CineMaiubit si-a deschis portile la cinema Studio. Inainte de festivitatea de deschidere a avut loc o expozitie de fotografie si afis.

La CineMaiubit publicul va avea ocazia timp de patru zile, pana pe 17 decembrie, sa vada filme studentesti de fictiune, documentar si animatie, romanesti si straine, plus o sectiune noua de fictiune-digital, in care sunt incluse filme produse in anul I de facultate al studentilor de la UNATC. Tarile participanate, pe langa Romania, sunt Australia, Bulgaria, Cehia, Columbia, Franta, Germania, Norvegia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Slovacia si Statele Unite ale Americii.
Sectiunile competitive ale festivalului sunt: concursul de scenarii de scurtmetraj, concursul foto si concursul de afis. Iar in afara competitiei se regaseste si o retrospectiva cu cele mai apreciate filme ale UNATC. In juriul festivalului se afla Nae Caranfil, Magda Mihailescu, Vivi Dragan Vasile, Cristian Tudor Popescu, Dragos Bucur, Laura Baron, Mihai Orasanu si Manuel Costa e Silva din Portugalia, Stephanie Boy si Joel Soler din Franta.

Programul il puteti gasi la un click http://metropotam.ro/Evenimente/eve5014278900-Festivalul-International-al-Filmului-Studentesc-CineMAiubit/

Dvd-ul "Amintiri din Epoca de Aur", lansat cu cravate de pionieri şi poezii patriotice




Filmul lui Cristian Mungiu, "Amintiri din Epoca de Aur" poate fi vizionat acum şi acasă. Lansarea oficială a dvd-ului a fost făcută la Librăria Cărtureşti din Capitală, în cadrul unui eveniment cu poezii patriotice şi pelicule de arhivă, la care au participat, printre alţii, Cristian Mungiu, Hanno Hoeffer, Răzvan Mărculescu şi Ioan Gyuri Pascu.
Cele două dvd-uri cu "Amintiri din Epoca de Aur" au şi bonusuri precum filme de arhivă din perioada comunistă sau fotografii din epocă, realizate de Andrei Pandele.
Pachetul de două dvd-uri "Amintiri din Epoca de Aur" poate fi cumpărat separat, la preţul de 75 de lei, sau în pachetul "4 1/2 filme şi 5 povestiri" (la preţul de 150 de lei), alături de filmele "Occident" şi "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile".




Ioana d'Arc al Mesterului Manole!

Ioana si focul!
Teatrul de Comedie - Bucuresti



O trupă de actori încearcă să "însceneze" mitul Ioanei d'Arc şi îşi dau seama că au nevoie de un miracol. Miracolul se petrece, în scenă apare, smulsă din rărunchii istoriei, "adevărata Ioana d'Arc". De aici urmează o întreagă confruntare, în special între modul în care maestrul trupei (interpretat de Marius Manole) abordează discursul istoric şi modul în care Ioana (Dorina Chiriac) consideră că trebuie transmis adevărul.


Ioana şi focul

de Matei Vişniec


Distributie:
Ioana d’Arc Dorina Chiriac
Povestitorul, Călugărul, Bufonul Hainselin, Ducele de Bedford, Cardinalul, Rectorul Marius Manole
Regele Charles VII, Contele Jean de Luxemburg, actor Dragoş Huluba
Jefuitorul, Maestrul Wilhelm Fouet, Moartea, Pierre Cauchon, Geoffroy Thérage, actor Aurelian Bărbieru / Șerban Georgevici
Maestrul Mathurine cea nebună, virgina, Hauviette, Marianne, schelet, judecător, istoric, actor Laura Creţ
Maestrul Triboulet Ivonne, Mengete, Sf. Margareta, schelet, judecător, istoric, actor Mihaela Măcelaru
Fecioara Maria, Maestrul Engelbert, virgina, schelet, judecător, istoric, actor Teodora Stanciu
Maestrul Imathurine cea Înţeleaptă, virgina, schelet, judecător, istoric, actor Domniţa Ciolacov
Yolanda de Aragon, Maestrul Colombina cea Mută, schelet, judecător, Licornă, actor Gloria Găitan
Maestrul Chicot Cezaria, judecător, schelet, istoric Irina Sârbu
Arhanghelul Mihail, Maestrul Stockstone, Mesagerul, judecător, actor Lari Giorgescu
Actor mânuitor păpuşi şi marionete Simina Constantin / Roxana Florea

regie Cătălina Buzoianu
decor Puiu Antemir
costume Anca Răduţă
măşti, păpuşi, marionete Liana Axinte
muzică originală Mircea Florian
mişcare scenică Mălina Andrei
light design Puiu Antemir şi Sorin Vintilă

data premierei: 18 octombrie 2008
durata spectacolului: 2h fără pauză



Spectacolul este montat in premiera pe tara la Teatrul de Comedie din Bucuresti. Ce este impresionant in acest spectacol este jocul actorilor. Astfel, jocul lui Marius Manole este incantator.Maestrul trupei care doreşte să reînvie mitul Ioanei d'Arc schimbă pe rând identităţi care ne fac, aşa cum ar fi logic să credem, că el interpretează mai multe personaje. Este pe rând Povestitor, Călugăr, Bufon, Duce de Bedford, Cardinal, Rector. Un aspect interesant al acestui spectacol este sentimentul copleşitor de realitate pe care ni-l transmite Ioana d'Arc. Iar acest lucru este posibil, fără îndoială, datorita Dorinei Chiriac care aduce în scenă un grad de firesc pe care, la un moment dat îl credeam specie pe cale de dispariţie în teatrul românesc. Cu cât Ioana d'Arc câştigă în concentraţia de realitate, cu atât trupa primeşte accente de ficţiune. Este, desigur, vorba despre eternul joc între ceea ce e real şi ce nu, între capacitatea mitului de a se impune ca veridic şi a realului de a trece, prin interpretare, în sfera ficţiunii.
Prin urmare, substanţa miturilor se naşte din întrepătrunderea spiritului teatrului cu cel al istoriei, care nu e nicicând obiectivă şi scapă perpetuu oricărei definiţii a realităţii.

Poate că mai există o concluzie ce poate fi formulată la finalul spectacolului Ioana şi focul: teatrul râmâne încă un spaţiu în care putem spera că miracolele pot să mai apară în carne şi oase.




Un spectacol bun si care se incadreaza in specificitatea Teatrului de Comedie!
Eticheta: Merita vazut!

Dragos Bucur - Shooting Stars

Dragoş Bucur, selecţionat în programul Shooting Stars de la Berlinală





Dragoş Bucur este unul dintre cei zece actori europeni selecţionaţi să participe la programul Shooting Stars, ce are loc în perioada 13-15 februarie 2010, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Shooting Stars reprezintă o iniţiativă europeană ce are drept scop promovarea celor mai talentaţi tineri actori europeni ai anului, cărora le facilitează întâlnirea cu actori consacraţi, regizori şi producători de renume. De-a lungul anilor, Shooting Stars a lansat carierele internaţionale ale unor nume precum Rachel Weisz, Daniel Bruhl, Melanie Laurent, Daniel Craig, Franka Potente ş.a.

Dragoş Bucur este cel de-al treilea român, după Maria Popistaşu (2007) şi Anamaria Marinca (2008), selecţionat în cadrul acestui prestigios program internaţional. Motivaţia juriului pentru nominalizarea lui Bucur a fost: "Actorul ne aminteşte de cântăreţul vrăjitor din Hamelin, cel cu fluier fermecat. El se dedică cu atâta intensitate interpretării, încât publicul nu are de ales şi trebuie să-l urmeze. Cu enorm de multă precizie, el dă viaţă conflictelor interioare ale personajelor sale şi efectul este fascinant".

Dragoş Bucur are 32 de ani, a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Actorie şi a început să joace la teatrul Podul, sub îndrumarea profesorului Cătălin Naum. Timp de cinci ani, Bucur a jucat în numeroase piese şi a predat actoria în facultăţi de teatru şi film. A jucat în "Marfa şi banii", regizat de Cristi Puiu, "Furia", "Hârtia va fi albastră" şi "Boogie", toate în regia lui Radu Muntean, şi în filmul "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu.

Cel mai recent rol al lui Dragoş Bucur este cel din filmul "Marţi, după Crăciun", în regia lui Radu Muntean, lungmetraj care este în producţie. Cu câteva luni în urmă, actorul a încheiat filmările la "The Way Back", în regia lui Peter Weir, peliculă care îi are în distribuţie pe Colin Farrell şi Ed Harris.

sursa: http://www.tvr.ro/articol.php?id=73427&c=720

7 ani de Vorbitor

7 Ans / 7 Years

Maïté e casatorita cu Vincent, care tocmai a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Vorbitorul a devenit singurul lor spatiu intim. De doua ori pe saptamâna, femeia merge sa ia rufele murdare ale sotului, le spala si i le duce înapoi.

Într-o zi, un necunoscut o opreste pe Maïté la iesirea din închisoare. Se tine dupa ea si îi propune sa o duca acasa cu masina. Ea ezita, apoi cedeaza...




Distributie:


Valérie Donzelli - Maïté
Cyril Troley - Jean.
Bruno Todeschini - Vincent.
Nadia Kaci.
Pablo de la Torre.

7 ans de viata petrecuta la vorbitor!
O viata dureroasa si cruda pe care Maïté o are dupa ce Vincent intra in puscarie. O viata pe care si.o petrece spaland refele murdare intre intalnirile la vorbitor cu sotul sau. O viata pe care si.o sacrifica din iubire, renuntand la demnitate, intimitate, orgoliu.
 Un film despre inselatorie, dragoste, sacrificiu, umilinta, renuntare si acceptare.

Confuziile adolescentilor!

Naissance des pieuvres



Vara în care împlinesc 15 ani. N-au nimic de facut, doar sa se uite pe pereti. Sunt trei fete: Marie, Anne si Floriane. În secretul vestiarelor, destinele lor se intersecteaza si apare dorinta. Daca primele dati nu pot fi uitate, e pentru ca cele trei nu au nicio regula.

Distributie:


Adele Haenel - Floriane.
Louise Blachere - Anna.
Pauline Acquart - Marie.
Warren Jacquin - Francois

Un film despre problemele adolescentilor!
Cu siguranta nu o sa pleci de la acest film marcat nici de cum e realizat, nici de lucrurile noi pe care le.ai invatat, nici de jocul fenomenal al actorilor. Insa, o sa ai parte, pret de 85 de minute,de inot sincron, de experiente adolescentine pe care le traiesc cele patru personaje si o sa.ti amintesti de TINE la varsta de 15 ani.

Trailer http://www.youtube.com/watch?v=OakOgtZphN4

Inceputul vietii sale de Barbat!

 Comment Je Me Suis Dispute...(Ou Ma Vie Sexuelle)

 

Paul are 29 de ani si e asistent la o facultate de la periferia Parisului. Cum nu e deloc atras de cariera didactica, el viseaza sa-si abandoneze slujba pe care o are de doi ani si pe care îi place s-o considere un provizorat, pentru a începe ceea ce s-ar putea numi „viata sa de barbat”.

Distributie


Mathieu Amalric - Paul Dedalus.
Emmanuelle Devos - Esther.
Emmanuel Salinger - Nathan.
Marianne Denicourt - Sylvia.
Anne-Katerine Normant - Esther's Friend.
Alain Belléche - himself.
Jonathan Reyes - Child.
Marie-Christine Carle - herself.
Jill Helmi - herself.
Emeric Danco - himself.
Thibault de Montalembert - Bob.
Michel Vuillermoz - Frédéric Rabier.
Florence Ricard - Child.
David Gabison - Diocese Delegate.
Solenn Jarniou - Pascale.
Erwan LeYoudec - Child.
Pierre-Emmanuel Dupire - Child.
Christian Letocart - himself.
Denis Podalydès - Jean.
Chiara Mastroianni - Patricia.
Fabrice Desplechin - Ivan.
Jeanne Balibar - Valerie.
Marion Cotillard - Ivan, The Student.
Philippe Duclos - Spiritual Accompanist.
Roland Amstutz - Chernov.
Vincent Nemeth - Friend.
Paule Annen - Dna. Chernov.
Lucie Danco - herself.
Daniéle DeCroock - herself.
Elisabeth Maby - Tatie.
Paolo Sergio Ribeiro - Child.
Hélène Lapiower - Le Merou


Eu sunt partea ta infinita!
sau
Comment Je Me Suis Dispute...(Ou Ma Vie Sexuelle)

Regizorul Arnaud Desplechin arata print.un film de aproape trei ore intr.o sala plina - Elvira Popescu o parte din viata lui Paul. Acesta invata si se schimba in urma relatiilor cu Sylvia sau Esther. Relatia dintre Paul si Sylvia ajunge sa.i schimbe definitiv pe cei doi. "Te.am schimbat!" este replica ce defineste relatia lor, care se poate explica si prin sinopsisul urmator: Paul - "As vrea foarte mult sa fiu cu tine". Sylvia pleca, trantind usa.
Pe de alta parte, Paul si Esther au o altfel de legatura. Esther - "Bineinteles ca tu esti cauza nefericirii mele, iar Eu sunt partea ta infinita!".

Paul ajunge sa.si schimbe monotonia adusa de viata sa de profesor intr.un inceput al "vietii sale de barbat!".
Comment Je Me Suis Dispute...(Ou Ma Vie Sexuelle) este un film ce ilustreaza o schimbare, o maturizare, o evolutie spre noi experiente, trairi, sentimente pe care personajul principal, Paul o incearca si o traieste!

Festivalul de Film Francez

Festivalul de Film Francez are loc in perioada 26 noiembrie - 03 decembrie 2009 la trei cinematografe bucurestene: Elvira Popescu, Studio, Eforie.
Festivalul incepe cu primul film refizat de Fanny Ardant "Cendres et sang" si se termina cu filmul lui Radu Mihaileanu "Concertul"!




Vizionare placuta!

E Dreptul Tau!

VOTEAZA!



Mergi la VOT!Nu lasa pe alti sa voteze pentru TINE!
Daca nu VOTEZI, nu ai dreptul sa reprosezi nimic numanui!Actioneaza!

Vulgaritate/ Insulta REMOVE

Blog Theatre la Teatrul Bulandra

TEATRO GARIBALDI DI PALERMO, Italia


După ce a câştigat locul II la Festivalul BLOG THE THEATRE de la Graz, Teatro Garibaldi di Palermo vine la Bucureşti:

Duminică 15 noiembrie, Sala Izvor, ora 20.00 - spectacolul ULTRAS

Un text despre un ultras si povestile acestor oameni. Un spectacol care are o durata de 30 min. Lucrul acesta insa il afli cand actorii fac plecaciunea de final si pironit in scaun nu crezi, astepti sa revina actorii si sa reinceapa piesa, incepi sa te uiti la oamenii din jurul tau, ei se uita la tine, nedumerit incepi sa te ridici si sa pleci din sala, dar asta doar dupa dezbaterea dintre cei foarte putini spectatori.

Si pentru ca exista spectacole despre care nu poti spune nimic...spun si eu NIMIC!

O initiativa laudabila

BULANDRA UNDERGROUND

BLOG THE THEATRE
Prezinta :
SCENT OF A WOMAN/ PARFUM DE FEMEIE

Dramatizare si adaptare: Daniel Popa
după textul Tampoane Parfumate de Marius Florin Pescaru, blogul: Abjectu'

Regie : Daniel Popa
Set & Video Design: Mihai Pacurar as Wonder BoyR

DISTRIBUTIA
Abjectu - Adrian Ciobanu
Clienta - Manuela Ciucur
Alex - Gigi Ifrim
Cris - Ioana Macaria
Doctorita - Alina Berzunteanu

Fetele.ti zambesc. Oamenii sunt fericiti. Ei iti spun sa cumperi. Tu cumperi!
sau
Definitia publicitatii!

Este de laudat ideea proiectului care presupune gasirea de texte pe care oamenii le.au scris pe blog si dramatizarea lor. In cazul de fata, poate spre surprinderea unor oameni din sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra care se asteptam la un Moliere sau un Shakespeare, textul a avut un limbaj cotidian cu multe elemente de argou.
Important de spus este ca aceasta piesa a ocupat locul trei la festivalul Blog Theathe. Pentru mai multe amanunte despre festival http://www.blogtheatre.net/
Ideea piesei este simpla: actorul Adrian Ciobanu devine pentru o ora cel care a scris textul pe blog si.si interpreteaza creatia, iar ceilalti actori intruchipeaza personajele textului. Acesta este motivul pentru care, Adrian Ciobanu citeste textul, pentru ca, astfel se obtine senzatia de scrierea/citirea propiului text, pe cand ceilalti actori sunt personajele din momentele ilustrate.
Subiectul piesei nu este unul academic, insa are un final care ilustreaza scopul, munca, obiectivul unui domeniu de activiate: publicitatea. Astfel, se vorbeste despre vanzarea unor tampoane parfumate sau despre laxative, dar cel mai important este mesajul din final: Oamenii sunt fericiti. Oamenii va spun sa cumparati. Voi cumparati!

Trebuie spus ca Bulandra Underground se numeste asa pentru ca are un motiv: prezentarea de experimente si piese cu o viziune neconvetioanala. Ceea ce vreau sa spun prin asta este ca daca iti cumperi bilet sau vii la un astfel de EXPERIMENT trebuie sa stii la ce sa te astepti. A merge la teatru depaseste cu mult mersul "in oras. oriunde". Comentarile unor oameni deranjati de limbaj, de calitatea piesei sau frapati ca personajul principal citeste textul, nu fac altceva de cat sa arate lipsa crasa de informatie si interes. Nu e suficient sa te duci la teatru, trebuie sa stii unde, la ce, la cine, pentru ce, pentru cine, ce ai vazut si mai ales ce ai inteles din spectacolul respectiv!

Parfum de Femeie reprezinta o alternativa la formele teatrale moderne si cu siguranta, conceptul Blog Theatre inseamna pe langa creativitate, orginalitate si o buna posibilitate de afirmare pentru tinerii actori si regizori.

Din ciclul: Aplauze, Aplauze, Aplauze

Tiger Lillies la Teatrul Metropolisi cadrul Festivalului "Viata e frumoasa"



"Controversata trupă britanică Tiger Lillies, cunoscută pentru umorul negru şi stilul brechtian, va susţine astăzi, la Teatrul Metropolis din Capitală, două spectacole, în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor "Viaţa e frumoasă", organizat de Teatrul de Operetă "Ion Dacian". " stirea am citit.o inainte sa ajung pe scaunul din sala de teatru si recunosc nu ma asteptam sa.mi placa atat de mult tot SPECTACOLUL de pe scena.



Spectacolele sunt intitulate “Cântece din Shockheaded Peter şi alte versuri sângeroase” şi reprezintă o selecţie din musicalul bazat pe o piesă celebră a scriitorului şi psihiatrului german Heinrich Hoffman, "Shockheaded Peter” (1998), cu care Tiger Lillies a câstigat Premiului Oliver. În spectacole sunt incluse şi piese de pe albumul "The Gorey End” (2003), bazat pe scrierile lui Edward Gorey şi nominalizat la Premiile Grammy.


O voce senzationala, niste instrumentisti profesionisti, umor, umor negru, mesaje, pantomima, teatru, muzica sunt elemente care impreuna alcatuiesc ceea ce face pe scena, timp ce aproape doua ore, trupa The Tiger Lillies.


Aplauze pentru un adevarat show!

Din Ciclul: Filme Bune si Romanesti

Filantropica



Sinopsis: In Bucurestiul secolului XXI, a iesi in oras sambata seara la bratul unei femei frumoase e o investitie financiara riscanta. OVIDIU (Mircea Diaconu), modest profesor de liceu, nu si-ar putea-o permite. Si totusi trebuie, caci s-a indragostit pana peste cap de DIANA (Viorica Voda), o mica sirena de 20 de ani cu veleitati de manechin. In cautarea unei surse de venit ceva mai consistente decat o biata leafa de profesor, Ovidiu plonjeaza intr-o lume fabuloasa - mafia cersetorilor... Unul din capii acesteia il ia sub aripa sa. PEPE (Gheorghe Dinica) este jumatate artist, jumatate om de afaceri; "textier" oficial al cersetorimii bucurestene, omul inventeaza biografii, replici si atitudini in functie de personalitatea milogului sau de clientela-tinta. Ovidiu va deveni "actorul" ideal pentru noul sau experiment. Peste noapte, profesorasul de virsta mijlocie se trezeste "insurat" cu MIRUNA (Mara Nicolescu), jucand seara de seara, alaturi de ea, comedia unui cuplu nevoias dupa un scenariu minutios pus la punct de Pepe. Print si Cersetor... Penduland intre doua femei, proaspat imbogatit in ochii Dianei, sot umil pentru Miruna, Ovidiu incepe sa duca o periculoasa si epuizanta viata dubla...

Regia: Nae Caranfil
Distributia: Mircea Diaconu - Ovidiu Gorea

Gheorghe Dinică - Pavel Puiuţ
Mara Nicolescu - Miruna Popescu
Viorica Vodă - Diana Dobrovicescu
Marius Florea Vizante - Bulache
Florin Zamfirescu - Poetul de la Gara de Nord
Constantin Drăgănescu - Mr. Gorea
Monica Ghiuţă - Mrs. Gorea
Florin Călinescu - Himself
Ovidiu Niculescu - Scriitorul
Valentin Popescu - Recuperator

Daca vreti sa.l vedeti online ... un simplu click  http://filmeromanesti.wordpress.com/filantropica/

Un suflet de actor



Aplauze maiestre!

Gwyneth Paltrow va fi soţia lui Nicole Kidman

Gwyneth Paltrow va fi soţia lui Nicole Kidman, într-un film despre primul transsexual operat din lume. Cele două actriţe vor juca în pelicula "The Danish Girl", regizată de Thomas Alfredson, fiind o adaptare după un roman de David Ebershoff, cu un scenariu semnat de Luncinda Coxon, potrivit Mediafax.

Romanul este inspirat din povestea reală a primului transsexual operat din lume. Este vorba despre pictorul Einar Wegener (Kidman) care a suferit în 1931 o operaţie pentru a deveni femeie.



Au fost purtate discuţii cu privire la scenariu şi distribuţie de-a lungul unui an, dar în curând se va începe producţia, a declarat regizorul pentru Daily Variety.
Pentru rolul Gretei, soţia pictorului, Gwyneth Paltrow o va înlocui pe Charlize Theron, anunţată iniţial în distribuţia acestui film.



După ce Greta şi-a încurajat în joacă soţul să se deghizeze în femeie, în 1931, pictorul a hotărât să întreprindă operaţia de schimbare de sex, şocând lumea întreagă prin gestul său.

Sursa: http://www.tvr.ro/articol.php?id=72082&c=720

Festivalul Artelor Spectacolului Muzical

Festivalul International al Artelor Spectacolului Muzical "VIATA E FRUMOASA" este aceste zile la Bucuresti!



Festivalul International al Artelor Spectacolului Muzical VIATA E FRUMOASA editia a II-a are loc la Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" in perioada 12 - 22 noiembrie 2009. Urmariti programul evenimentelor artisice desfasurate in cadrul acestei editii - spectacole, concerte, filme artistice, lasari de carte si de CD, workshop-uri, etc. pe site.ul http://www.opereta.ro/festival/index.html


Biletele pentru festival sunt disponibile prin Eventim, online pe www.eventim.ro, in librariile Carturesti, magazinele Germanos, magazinele Vodafone si la Casa de Bilete a Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”.

Blog the Theatre la Bucuresti

Festivalul Blog the theatre la Bucureşti

13 - 16 noiembrie 2009
În cadrul programului BULANDRA UNDERGROUND

Teatrele premiate în cadrul Festivalului BLOG THE THEATRE de la Graz (21 - 23 mai 2008) vor fi prezente săptămâna viitoare pe scena TEATRULUI BULANDRA.



Festivalul va prezenta publicului bucureştean câştigătorii Festivalului de la Graz:

WE THE KIDS OF THE NET / SCHAUSPIELHAUS, Graz, Austria
Premiată cu locul I la Festivalul BLOG THE THEATRE (mai 2008), piesa a fost adusă la Graz de Narodowy Stary Teatr din Cracovia - Polonia. Aşa cum prevedea proiectul, piesa câştigătoare urma să fie preluată, montată şi inclusă în repertoriul său de teatrul din Graz, ceea ce s-a şi întâmplat. Acum Teatrul Bulandra şi Uniunea Teatrelor din Europa aduc la Bucureşti piesa polonezilor montată de austrieci: We, the kids of the net - Duminică 15 şi luni 16 noiembrie, Sala Icoanei, ora 20.00

TEATRO GARIBALDI DI PALERMO, Italia
După ce a câştigat locul II la Festivalul BLOG THE THEATRE de la Graz, Teatro Garibaldi di Palermo vine la Bucureşti cu două producţii:
Sâmbătă 14 noiembrie, Sala Izvor, ora 20.00 - spectacolele: GiOtto şi ULTRAS
Duminică 15 noiembrie, Sala Izvor, ora 20.00 - spectacolul ULTRAS

TEATRUL BULANDRA, Bucureşti, România
PARFUM DE FEMEIE / Scent of a woman de Daniel Popa şi Marius Pescaru
Motto : Când eram mic imi doream si eu un tampon, ca sa pot si eu sa inot, sa dansez, sa calaresc si sa fac tot felul de chestii ca tipele din reclame.
Spectacolul este regizat de Daniel Popa, după textul TAMPOANE PARFUMATE de Marius Florin Pescaru, blog Abjectu. Producţie a Teatrului Bulandra, PARFUM DE FEMEIE a obţinut locul al III-lea la Festivalul BLOG THE THEATRE de la Graz.
Din distribuţia spectacolului fac parte Marius Capotă, Manuela Ciucur, Adrian Ciobanu. Spectacolul, având la bază un text extrem de controversat, ne plasează în lumea advertising-ului şi ridică întrebări ca: "Este totul de vânzare?" "Există lucruri despre care putem vorbi şi lucruri despre care nu?" - Vineri 13 şi sâmbătă 14 noiembrie, Sala Icoanei, ora 20.00

După reprezentaţia de duminică, 15 noiembrie, de la Sala Icoanei, TEATRUL BULANDRA organizează o seară specială, de discuţii libere pe tema proiectului BLOG THE THEATRE.

Saracia nu ti.o fura nimeni!

Ar putea fi un spectacol liber!
sau
Poveste de iarna - Teatrul National din Timisoara
de William Shakespeare



Regie: Alexander Hausvater
Distributie: Colin Buzoianu, Ana maria Cojocaru, Damian Oancea, Ovidiu Crisan, Claudia Ieremia, Ion Rizea
Coregrafie: Mălina Andrei
Scenografie: Lucian Lichiardopol
Costume: Stela Verebceanu Verebceanu




Spectacolul ilustreaza un William Shakespeare modern, transpus in cantece - Conga, plimbari cu motocicleta printre spectatori, actori imbracati in haine de piele sau trening.
Un aspect pozitiv al spectacolului il reprezinta pozitionarea spectatorilor in mijlocul actorilor, astfel, stand pe scaune rotative, publicul vede, oriunde s.ar uita, un actor jucant.
Dar ... spectacolul prezinta o viziune exagerata, absurda! Asta pentru ca, un text de Shakespeare, deci de secol XVII este tranfosmat  intr.o perspectiva a unui secol mult viitor...Daca la inceput avem o imagine clasica, odata cu mijlocul piesei, situatia se schimba radical. Ursul cu ochii rosii, oamenii costumati in fructe si legume care merg pe motocicleta, momente de vocalize si rapp introduse in combinatie cu dansul femeilor aproape dezbracate inseamna insusi spectacolul.




Indiscutabil, printre premierele de teatru din aceasta stagiune, piesele lui W. Shakespeare  sunt "pe val". Poveste de iarna, in viziunea lui Alexander Hausvater sub tutela Naţionalului timisorean este un eveniment din punctul de vedere al numărului impresionant de persoane angajate în ridicarea spectacolului.


 

Din ciclul: Aplauze, Aplauze, Aplauze!

„Nu cunosc text (în afara celor shakespeariene sau beckettiene) care să emane, cu o asemenea intensitate, voluptatea catastrofei. Am impresia, de asemenea, că cea dintâi caracteristică a acestei piese este limpezimea ei abisală. Atâta transparenţă!... şi neantul – aproape palpabil –, dintr-odată, prin această transparenţă – atât de aproape de noi! Istoria, în Moartea lui Danton, e tumult, zgomot, furie. E haos. Iar haosul, aici, are logica demenţei asumate şi consecvente. Dar e oare cu putinţă ca aşa ceva să existe? Adică, e posibil ca demenţa să fie asumată şi consecventă? Răspunsul lui Büchner nu lasă loc de îndoială: da, este întru totul posibil, mai cu seamă atunci când istoria îşi pune masca saturniană a Revoluţiei şi, drept urmare, aberaţia criminală, oniricul repulsiv şi halucinatoriul morbid devin principii dominante... principii nu ale vieţii, ci ale vieţii-pentru-moarte, ale vieţii dedicate exclusiv delirului thanatic şi aneantizării.

Moartea lui Danton e o piesă excesivă – pentru actori excesivi... pentru un public dornic să îndure vertigiile excesului.“                          Mihai Măniuţiu.




Cand una dintre cele mai bune trupe din tara, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, se intalneste cu unul dintre cei mai apreciati regizori romani, Mihai Maniutiu, rezultatul merita tot interesul.
sau
Moartea lui Danton - Teatrul Maghiar de Stat - Cluj-Napoca
de Georg Büchner



Distributie: Georges Danton András Hatházi

Camille Desmoulins Áron Dimény
Hérault-Séchelles Ferenc Sinkó
Lacroix József Bíró
Philippeaux Attila Orbán
Paris Róbert Laczkó Vass
Julie Imola Kézdi
Lucile Enikő Györgyjakab
Robespierre Miklós Bács
Saint-Just Ernő Galló
Barére András Buzási
Collot D'Herbois Balázs Bodolai
Billaud-Varennes Lehel Salat
Herman Levente Molnár
Întâiul cetăţean Lóránd Farkas
Al doilea cetăţean Szabolcs Balla
Al treilea cetăţean Ervin Szűcs
Întâiul iacobin Alpár Fogarasi
Al doilea iacobin Csongor Köllő
Vânzătorul de ziare Tibor Molnár
Revoluţionare, Erinii:
Csilla Albert, Réka Csutak, Andrea Kali, Melinda Kántor, Anikó Pethő, Csilla Varga, Andrea Vindis

regia Mihai Măniuţiu
dramaturgia András Visky
decor Tibor Tenkei
costume Carmencita Brojboiu
asistent de regie István Albu
efecte speciale şi ambianţa sonoră Levente Borsos
regia tehnică Yvonne Nagy
sufleur Imola Kerezsy



Regizorul Mihai Maniutiu isi ia ca pretext textul lui Georg Buchner, Moartea lui Danton si revolutia franceza, pentru a analiza implicatia la nivelul individului a evenimentului istoric. Astfel, se arata schimbarile oamenilor care se pot tranforma in tirani, intelepti sau sacrificati. Insa, nu revolutia in sine conteaza aici, ci efectele ei asupra oamenilor – iar Danton, Desmoulins, Saint-Just, Robespierre, Julie si Lucile, sotiile celor dintai sunt studiile de caz ale spectacolului.
In spectacolul lui Maniutiu, revolutionarii apar mai intai ca o masa informa jucandu-se cu avioane mici, pe care le fac sa zboare, ca pe visele lor de libertate si egalitate, iar apoi se diferentiaza prin tipologie, precum Danton - bonomul. Mai tarziu in spectacol, imaginea avionului va reaparea, intr-una din scene, bucati dintr-un aparat in marime naturala constituind decorul.



Spectacolul are scene puternice, frumoase, memorabile: aparitiile corului de revolutionari, scenele de iubire dintre Danton si Julie si visul in care cei doi apar incaltati si acoperiti cu ligheane de metal sau scena in care Robespierre da ordine pieptanandu-si o peruca dintr-o colectie expusa pe rafturi in spatele lui.



Spectacolul lui Mihai Maniutiu are forta! Echipa de desavarsiti profesionisti ai teatrului se arunca in scena fara nicio rezerva si captiveaza spectatorul. Viziunea regizorala este originala, creativa, Maniutiu nu face "ce asteapta publicul", iar asta poate sa fie vazut ca exagerat. De asemeneam spectacolul poate fi comentat drept unul al depresiei, sentiment pe care regizorul nu l.a trait si in cosecinta nu l.a tratat ca atare. Insa, Mihai Maniutiu face un adevarat spectacol de teatru ce imbina decorul, costumele (ce redau perfect perioada in care se petrece actiunea), scenografia, muzica, jocul scenic!



De la decorului format din ramasitele unui avion, la corul de revolutionari ce fluierau imnul Frantei sau simbolul baltii pe care.l justifica diferit de fiecare data, la implicarea actorilor, pana la publicul ce ridicat aplauda entuziast la final ... spectacolul demonstreaza inca odata, daca mai era nevoie, profesionalismul si calitatea Teatrului Maghiar din Cluj si cea a regizorului Mihai Maniutiu!
Jos palaria

"O voma fara personalitate"

Mestec...Inghit...Vomit!
sau
"Cum traverseaza Barbie criza mondiala" ... un experiment teatral!



"CUM TRAVERSEAZA BARBIE CRIZA MONDIALA" - Teatrul National "Mihai Eminescu" - Timisoara


Acest spectacol semnat de ALEXANDRA BADEA, pe texte de Mihaela Michailov,

Scenografia - Velica Panduru
Coregrafia - Emanuel Pelmus
Light design - Lucian Moga

Distributia: Alina Reus, Victor Manovici, Sabina Bijan, Catalin Ursu, Colin Buzoianu, Sabina Reus



"D-zeu a inventat agenda personala" ... "Am un pestisor auriu obez" ... "Cum sa ne futem in scari" ... Astazi sunt cel mai zeeen".

Titlul si perspectiva regizorala neconventionala a spectacolului atrag. Oamenii nemultumiti pleaca din sala in timpul piesei. Putini sunt cei care aplauda cu inima impacata la final. Niste actori care.si fac meseria.
"Cum traverseaza Barbie criza mondiala" e un spectacol ce nu depaseste bariera dintre scena si sala decat prin cele cateva interventii ale actorilor de pe langa spectatori.

Un experiment exagerat si usor nereusit!

Aplauze, Aplauze, Aplauze!



Sala Izvor a Teatrul Bulandra ... multi oameni se inghesuie si-si dau coate sa intre la piesa despre care se stie ca a fost pana acum mult aplaudata, laudata, aclamata ... spectatori ce asteptau un nou spectacol genial din partea regizorului Gabor Tompa  ... si rezultatul a fost pe masura asteptarilor ... o sala cu oameni in picioare care aclamau spectacolul cel mai bun al anului, anume "Trei surori" ... nu poti sa mai spui nimic, caci ar fi penibil ...  poti doar sa te ridici si sa aplauzi!




"Trei surori" - Teatrul Maghiar de Stat - Cluj
de A.P. Cehov

Trei surori vor cu tot dinadinsul să ajungă la Moscova, şi pentru că nu există nici un obstacol, nu se duc.

„Trei surori mă preocupă din punctul de vedere al problematicii mântuirii. Conform acesteia, surorile sunt trei proiecţii ale unei singure imagini feminine: cea a fetei, a femeii şi a mamei – acestea trebuie să rămână unite ca supravieţuirea lor să fie posibilă. Spiritul Tatălui bântuie, personajele nu pot şi nici nu vor să scape de el. Apare şi figura Fiului, deoarece la începutul piesei surorile percep sosirea lui Verşinin în mod mesianistic: văd în el mântuitorul care în sfârşit le ia cu el la Moscova. Este prezent şi Sfântul Duh, pe care îl identific cu suferinţa. Suferinţa pe care toate personajele într-un fel sau altul trebuie să şi-o asume. Mă incită muzicalitatea din piesa Trei surori, muzicalitate care poate fi asociată cu piesele absurde, piese la care ţin foarte mult. Această muzicalitate, ca şi orice operă simfonică, necesită o mare punctualitate, o tonalitate riguroasă, un ton, o atmosferă, nuanţe exacte de culori.“
Gábor Tompa

Data premierei: 24 septembrie 2008
Durata spectacolului: 2 ore 40 de minute cu o pauză
Interzis tinerilor sub 14 ani!

Spectacolul a câştigat Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2008, şi Premiul pentru cea mai bună regie (Gábor Tompa).

Distributia
Andrei Sergheevici Prozorov András Hatházi
Natalia Ivanovna Tünde Skovrán / Enikő Györgyjakab
Olga Andrea Kali
Maşa Imola Kézdi
Irina Hilda Péter
Kulîghin Feodor Ilici Attila Orbán
Verşinin Alexandru Ignatevici Zsolt Bogdán
Tuzenbach Nicolai Lvovici Balázs Bodolai
Solionîi Vasili Vasilievici József Bíró
Cebutîkin Ivan Romanovici Iván Dengyel
Fedotic Alexei Petrovici Levente Molnár
Rode Vladimir Carlovici Ferenc Sinkó
Ferapont György Barkó
Anfisa Ágnes Kakuts
Svetlana Enikő Györgyjakab / Tünde Skovrán
Protopopov Ervin Szűcs
Muzicieni, ofiţeri, pompieri
Szabolcs Balla, András Buzási, Ernő Galló, Alpár Fogarasi, Róbert Laczkó Vass, Loránd Farkas, István Albu, Csongor Köllő

regia Gábor Tompa
dramaturgia András Visky
decor Andrei Both
costume Carmencita Brojboiu
muzica Rahmaninov, Shostakovich, Şirli
asistent de dramaturgie Eszter Biró
regia tehnică Levente Borsos
sufleur Imola Kerezsy

Un spectacol prezentat in imagini ...  cuvintele ar fi prea simple, banale, putine, superficiale, artificiale ... Aplauze, Aplauze, Aplauze pentru ceea ce se dovedeste a fi cel mai bun spectacol din tara!