Sa aplaudam doar CALITATEA

"Daca nu-i aplauzi, nu-i respecti!" asta crede tot spectatorul roman de teatru. La finele oricarei spectacol se aplauda in picioare, iar daca ai cumva "tupeul" sa nu te ridici, multe priviri cu repros se vor indrepta catre tine.

Manifest antiaplaudaci!


Sa aplaudam doar calitatea si sa facem diferenta intre valoare si mediocritate, asa a venit ideea acestui manifest antiaplaudici. Ceea ce cred eu ca este respectul fata de munca unor oameni este aceea sinceritate in a le oferi un feedback real asupra evolutiei lor.
Vreau sa cred ca e mai bine sa fii sincer in sala de teatru, decat sa aplauzi in picioare minute in sir si apoi la iesirea din teatru sau mai rau in discutiile online sa desfiintezi spectacolul respectiv. Sa fim sinceri, numai asa putem sa facem o ierarhizare corecta a valorii!

Fii parte din campania "Sa aplaudam doar CALITATEA" si voteaza pentru acest manifest!

Premiile Gopo 2010

Organizatorii premiilor Gopo isi doresc ca acestea sa trezeasca interesul publicului precum o fac premiile Oscar sau Globurile de Aur, insa cred ca mai e foarte mult pana acolo.
Mai e mult pana departe!
Locatia, sala Unirii a Palatului Parlamentului, numarul mare de invitati, circa 900 s-au inscris in cerintele realizarii un astfel de eveniment cinematografic. Ne place sa spunem ca aceste premii se inscriu in aceeasi categorie cu premiile Cesar, BAFTA sau Goya, dar daca acolo abia asteptam vedetele pe covorul rosu pentru a le admira tinutele, aici abia asteptam sa coboare de pe scena, imi pare foarte rau sa spun dar din acest punct de vedere a fost dezamagitor.

Dar sa trecem la castigatorii serii sau mai bine spus, castigatorul, pentru ca mai toate premiile, inclusiv cel pentru cel mai bun film al anului s-au indreptat catre echipa "Politist, adjectiv". Astfel, premiile pentru cel mai bun actor intr-un rol principal a mers catre Dragos Bucur, iar cel pentru rol secundar a fost adjudecat de catre Vlad Ivanov, Corneliu Porumboiu castigand premiile pentru scenariu si regie. Premiile pentru
Trofeele sunt decernate anual în cadrul Galei Premiilor Gopo, în urma votului a peste 350 de profesionişti din toate sectoarele industriei cinematografice autohtone. Aceştia aleg, prin vot individual şi secret, cei mai buni dintre nominalizaţii la fiecare categorie competitivă, desemnaţi de un juriu de personalităţi în domeniu. Nominalizările la categoria Cel mai bun film european sunt făcute în fiecare an de un juriu alcătuit din cinci dintre cei mai importanţi critici de film români.
Insa si aici cred ca avem mari minusuri si ma refer in special la atitudinea si discursurile castigatorilor, dar si a cel care au prezentat nominalizarile, asta pentru ca e putin rusinos sa vezi cum niste oameni citesc niste replici seci scrise pe cartonase.
Premiu pentru intreaga cariera i-a fost inmanat anul acesta actritei Draga Olteanu Matei. Dar nici glumele ei nu au fost intelese si nu au reusit sa dezamorteasca publicul.


Nici Mihai Calin nu a stralucit in rolul sau de gazda, dar cel mai penibil moment al serii a fost discursul huiduit al reprezentantului CNC-ului.
In concluzie, premiile Gopo ale industriei cinematografiei romanesti au reprezentat un moment necesar pentru a ne aplauda si noi filmele premiate si apreciate la festivalurile europene, insa mai e mult pana sa putem spune ca putem sa le comparam cu Globurile americanilor sau Cesar-urile francezilor.

Din ciclul: Aplauze, Aplauze, Aplauze

"Oscar si tanti Roz" montat de catre Chris Simion la teatul Bulandra, sala Toma Caragiu este, fara doar si poate, un spectacol emotionant care-l pune pe spectator sa reflecteze la ce inseamna sau ce mai inseamna sau ce ar trebui sa insemne viata pentru el!
Povestea unul copil, Oscar care invata sa traiasca atunci cand mai are doar 12 zile din viata este, in fapt, povestea noastra, a tuturor, insa poate noi avem mai mult noroc. Indiferent de pozitia in care ne-am afla cred ca ne-ar prinde bine sa avem prin preajma o "tanti Roz" care sa invete sa rada, sa zambeasca, sa traiasca pentru ca noi sa putem invata asta, fie si inventandu-si un trecut glorios in lumea wrestlingului.


Spectacolul merita cu siguranta toate aplauzele si chiar lacrimile pe care publicul in picioare i le acorda la fiecare reprezentatie. Fiecare element din ecuatie s-a dovedit a fi cel potrivit. Este cel mai important proiect al lui Chris Simion si cred ca a inceput cu dreptul aceasta colaborare cu lumea "teatrului profesionist".
Toata lumea vorbeste despre revenirea Oanei Pellea pe scena de la Bulandra cred insa ca nu a plecat nicaieri, asta pentru ca Scaunele in care joaca senzational impreuna cu Razvan Vasilescu au intotdeuna sala plina. 
"Oscar si tanti Roz" reprezinta un amestect perfec de talent actoricesc. Oana Pellea este o tanti Roz perfecta care trece de la o stare la alta, de la ras catre lacrimi intr-o maniera pe care numai ea poate s-o faca. Iar momentul in care personajul ei vorbeste despre mama sa ca fiind persoana pe care a vazut-o sa moara fericita este cel putin foarte emotionant si plin de sensibilitate si traire.


The Cranberries canta pentru Oscar si tanti Roz
Marius Manole se contopeste cu Oscar si face un rol riguros si plin de energie, traire, traversare de emotii si stari. Jocul foarte bun pe care il face actorul duce la disparitia diferentei intre varsta sa biologica si cea a personajului sau.
Cel mai mult m-a bucurat evolutia Cristinei Casian care este o descoperire pentru mine. Fara al sau personaj, Bacon si momentele muzicale foarte bine alese, toata melodiile fiind de la trupa The Cranberries care vine in Romania pe 20 iulie, spectatorul probabil ar fi plans de la inceputul pana la finalul piesei.



Trebuie sa ai mai mult decat curaj si incredere in "produsul tau" pentru a avea reprezetatii in cinci zile, pe 21, 22,24,25 si 30 martie inaine de premiera oficiala care o sa aiba loc pe 10 si 11, trebuie sa CALITATE, iar "Oscar si tanti Roz" are!

P.S. Mi-a placut sa vad regizorul piesei foarte implicat si in organizare, Chris Simion a fost peste tot - la bilete, in sala- inainte c-a spectacolul sa inceapa. Si ideile cu programul pe care l-ai primit la intrare si cu pianistul care le canta spectatorilor care asteptau sa intre in sala pentru spectacol au fost originale, ingenioase si de aplaudat!

P.S. Mo (lara), mi-ai zis sa scriu despre piesa...am fost, am plans, am aplaudat (asta am facut impreuna), am scris!

Miroase a ... ingeri

In 2005 castigatorul concursului UNITER-ului "Cea mai buna piesa romaneasca" a fost desemnat textul "Colonia ingerilor" de Stefan Caraman. In selectia finala au intrat piesele "Batranii diversionisti" de Constantin Turturica, "Colonia ingerilor" de Stefan Caraman, "In gura lupului" de Calin-Craciun Blaga si "Nodul" de Nicole Dutu. Dintre acestea, juriul, format din criticul de teatru Marian Popescu si regizorii Nona Ciobanu si Vlad Massaci, a ales castigatoare creatia lui Caraman. Dupa acel moment, Nona Ciobanu a ales sa monteze la Teatrul Mic "Colonia ingerilor", alegandu-i in distributie pe Cristi Iacob si Alexandru Repan.


Ideea textului nu e neaparat interesanta: un tip, Patron vrea el sa i se spuna, deschide o carciuma in care servesc numai bolnavi incurabili (dar nu contagiosi!), costumati in ingeri, cu aripi de opereta. Conditia lor speciala le da dreptul ca, in asteptarea deznodamantului care nu poate intirzia mult, sa faca orice, de exemplu sa agreseze clientii, verbal si fizic. Cum si clientii, platitori, au dreptul sa-i agreseze in fel si chip. Restaurantul e salvarea (temporara) a acestor muribunzi, Patron ii aduna, la modul cel mai propriu, de pe drumuri. Cine vine la o asemeanea carciuma? O lume pestrita, indivizi plini de bani si in cautare de senzatii noi si tari: oricand se poate intampla sa-ti moara un chelner sub ochi, iar moartea în direct, apoi fotografia cu mortul, nu sunt de colea, fac toti banii. Partea romantica nu poate lipsi. Astfel, printre clienti se afla un batran bogat si rafinat, iar printre angajati, o fata cu voce frumoasă, bolnavă de leucemie care mai are sanse de supravietuire de care se indragostesc ingerii Mihaita si Gavrila. Momentul culminant vine odata cu oferta Batranului de a pleca la Paris pentru ca fata sa aiba parte de operatia salvatoare. Dar atunci cand cei doi "ingeri" afla decid s-o stranguleze.



Piesa il pune in valoare pe Cristi Iacob care joaca riguros, nuantat, fara excesele care-i bruiaza uneori evolutiile, ci, dimpotriva, cu miscari masurate (asta neinsemnand ca exceptionalele sale calitati fizice nu sunt folosite: gandindu-ma fie si numai la pozitia in care sta aproape tot timpul). Insa sunt si puncte foarte slabe de la faptul ca sunt fraze care suna fals (Fata: "In viata trebuie sa te si sacrifici... totul e sa merite... am sa vorbesc cu Patron si am sa-l salvez pe Mihaita..."), la o multitudine de elemente (ecranul - constiinta, limbajul vulgar, gesturile triviale, persoanje - figuranti) care nu se imbina armonios.


"Colonia ingerilor" de la Teatrul Mic nu e un spectacol pe care sa-l aplauzi in picioare minute in sir...



Din ciclul: Aplauze, Aplauze, Aplauze

Daca ramai cu intrebarea: "Cum au facut asta?" sau cu expresia "Wooow" atunci cand iesi de la un spectacol de circ sau unul de dan, inseamna ca daca cele doua forme de arta conlucreaza intr-un moment total o sa aplauzi in picioare minute in sir.
Un moment artistic cu totul si cu totul special. Nu poti spune nimic mai mult decat Aplauze, Aplauze, Aplauze!
Stone Gossard si The Hank Khoir au o prestatie fabuloasa in minunatul Mirror Tent Music pe care il puteti vedea mai jos.

Acceptarea inevitabilului

Niciun client nu stie cum a ajuns la Hotelul dintre lumi. Nimeni nu stie cand va putea pleca si nici care ii va fi destinatia. In acest loc straniu, totul e posibil, chiar si miracolul. Infirmii se pot misca fara probleme si mincinosii spun adevarul. Un suspans metafizic intre vis si realitate, viata si moarte, comedie si tragedie.
Hotelul dintre lumi in regia lui Alice Barb este spectacolul Teatrului Mic care prezinta lumea dintre lumi, locul unde esti ceea ce nu vrei sa fii, ci ceea ce esti. Spectacolul imbina teatrul cu elemente de balet. Liftul te aduce in aceasta lume de mijloc si tot el te duce in sus - raiul sau in jos - pamantul, insa nu-ti vei mai aminti nimic din ceea ce aici.


Fericirea e aici in causul palmei tale!
Cu siguranta ar impresiona pe oricine imbinarea muzicii de Prokofiev cu o ploaie de petale de trandafiri si cu roiuri de luminite pe fundalul de carpa al scenei, moartea unui personaj pentru a da viata altuia, insa, din nefericire in cazul acestei piese, toate aceste clisee teatrale nu-ti creeaza emotia veritabila ci senzatia ca toate aceste elemente au fost inghesuite pe scena.
In ceea ce priveste distributia, complexitatea personajului principal cred ca nu a fost tratata cu aceeasi profunzime pe care o merita de catre actorul Ovidiu Niculescu care nu face trecerea de la un tip blazat si indiferent, care nu poate iubi, la un barbat indragostit, avand aceeasi prezenta de natura triviala de la inceput pana la sfarsit. In schimb, prezenta Valentinei Popa schimba radical gradul de emotial al spectatorului cu figura sa luminoasa face sa vibreze scena.


Hotelul dintre lumi a lui Eric Emanuel Smith, ca toate textele sale, schimba si se joaca cu gandurile, sentimentele, perceptiile si emotiile cititorului/spectatorului.

"Eu cred ca a spune o poveste de iubire in vremuri atat de cinice poate parea o provocare. A oferi unor actori roluri de contra - emploi este o provocare. Dar mie imi plac provocarile si cred ca si actorii tanjesc dupa ele.
Acest spectacol s-a nascut dintr-o suma de provocari care au facut ca repetitiile sa fie extrem de vii. Iar dupa doua luni am descoperit ca fiecare dintre noi e putin mai inalt, putin mai bun, putin mai frumos, putin mai intelept si ca suntem o familie.
Eu cred ca acesta este rostul adanc al teatrului."
Alice Barb


Hotelul dintre lumi

de Eric-Emmanuel Schmitt
traducerea Costin Manoliu si Valentin Protopopescu

Distributia:
Julien Portal Ovidiu Niculescu
Laura Valentina Popa
Astrologul Radjapour Mihai Dinvale
Marie Adriana Şchiopu
Preşedintele Delbec Bogdan Talaşman
Doctorul S1 Liliana Pană
Doctorul S2 Ana Bart
Îngerul 1 Traian Vlaş
Îngerul 2 Carmen Lupei

Coregrafie: Răzvan Mazilu
Decor: Andrada Chiriac
Costume: Vladimir Turturică
Light design: Iulian Bălţătescu
Consultant iluzionism: Ioan Marius Drăguş
Regie, scenariu, ilustratie muzicala: Alice Barb

Seara lui Kathryn Bigelow

O seara in care s-a mai scris o pagina din istoria premiile Oscar si a cinematografiei americane!

Totul a inceput odata cu aparitiile starurilor pe covorul rosu, iar criticii de moda au si inceput sa-si ia  notite. Rochiile lungi, clasice si smokinguri au dominat evident o seara de Oscar. Albul rochiei lui Maryl Streep, rozul Annei Kendrick, diferitele nuante de rosu sau clasicul negru au fost culorile care au dominat alegerile actorilor, dar rochia Sandrei Bullock a fost remarcata de catre toti criticii de moda prin stralucire si eleganta combinate cu o coafura extrem de simpla.


Dar seara tocmai incepuse pentru Sandra Bullock care a intrat in istorie ca fiind prima actrita care a castigat in acelasi an o Zmeura si un Oscar pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal. Si asta nu a fost singurul aspect ce a facut aceasta editie de Oscar sa intre in istorie, a 16-a nominalizare pentru un premii Oscar a facut-o pe Maryl Streep sa devina cea mai nominalizata actrita din istoria premiilor. Mai mult aseara dupa 82 de ani spectacolul a avut doua gazde, anume Alec Baldwin si Steve Martin. Dar mai ales faptul ca premiul pentru cel mai bun regizor a fost castigat pentru prima data de o femeie, Kathryn Bigelow a reusit aceasta performanta pentru filmul The Hurt Locker. 


The Hurt Locker a fost marele castigator al serii! 

Filmul care prezinta viata si munca pe care o depun soldatii americani pe frontul din Irak a castigat premiile cele mai importante ale seri, castigand premiile pentru cel mai bun scenariu original, cea mai buna regie si finalmente, pentru cel mai bun film. Asadar, marele perdant al serii a fost James Cameron si al sau Avatar care a trebuit sa se multumeasca cu premiile pentru efecte vizulate, art direction si cinematography.
Surprize nu au fost si in cazul castigatorilor pentru cel mai bun actor sau cea mai buna actrita in roluri secundare, premii pe care si le-au adjudecat austriacul Christoph Waltz si Mo'Nique, atrita care si-a facut un nume prin rolurile sale din comedii, asta pana a aparut filmul Precious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire care adus-o in prim plan si pe Gabourey Sidibe. Nici faptul ca Jeff Bridges a castigat trofeul pentru cel mai bun actor intr-un rol principal nu a surprins pe nimeni.

Si daca va ganditi ca voiati sa castige altcine va spun ca orice nominalizat a primit din partea sponsorilor cadouri in valoare de mai bine de 800.000 de dolari care constau in excursii, bijuterii sau alte articole promotionale!


Eurovizion, lume multa se aduna ...

La selectia nationala a Eurovizionului s-a adunat multa lume, conform surselor din televiziunea romana se vandusera toate biletele inca de ieri, iar Circ & Variete Globus a gazduit pentru prima data show-ul pe care l-au realizat TVR si Adevarul.
Multe plusul a avut aceasta editie, de la minirecitalul lui Horia Brenciu si a trupei sale care recunosc m-a facut sa regret ca nu i-am vazut printre concurenti, la momentele realizate de echipa circului care realmente merita toate aplauzele, la ideea ingenioasa a prezentarii regulamentului, lucru pe care doar Dan Teodorescu l-a facut mai bine decat mascota Lola, la prezenta foarte proaspata a Gianinei Corondan pe care recunosc ca mi-era dor sa o vad bagata in seama de catre cei de la TVR, dar poate cel mai important plus a fost atribuit celor 16 echipe ale concurentilor pentru ca s-a vazut dorinta lor de a castiga si de a realiza un show cu adevarat, din acest punct de vedere pot spune ca a fost una dintre cele mai bune editii ale concursului.




Si s-a dat startul concursului!

Printre cei care s-au evidentiat au fost: Razvan Krivach si al sau concept inedit, avand in vedere proiectiile personajului Jack Pott, dar s mesajul de salvare a copiilor interpretat de Luminiţa Anghel, Tony Tomas şi Adrian Piper sau melodia Andei Adam, dar mai ales rochia ei care acum nu a avut nicio legatura cu Lady Gaga ci mai degraba cu Beyonce ca sa fie Anda fericita de comparatie. Lupta pianelor Paulei Seling si a lui Ovi au apins focul in arena circului, nici vocea Alexandrei Ungureanu si a sa melodie Crazy nu a fost lasata in umbra, mai ales ca o asa vestimentatie nu putea sa nu iasa in evidentia. Si cum toate evenimentele muzicale de pe mapamond au avut cate un moment tribut pentru Michael Jackson, nici Eurovizionul nostru nu se putea lasa mai prejos, asa ca Lucia Dumitrescu si-a asumat responsabilitatea asta si si-a cantat dorinta de a-l intalni in rai pe superstar.  

Si s-au anuntat castigatorii!

Dupa ce ne-am plictisit plimbandu-ne prin toata tara ca sa aflam voturile juriilor din Timisoara, Cluj, Craiova, Iasi am ajuns in Bucuresti unde am adunat punctajul de la jurati si de la telespectatori si au putut striga unii de fericire, altii de suparare ca Paula Seling si Ovi au castigat biletele catre Oslo, dar si Ibitza, trofeul  marea responsabilitate de a se ferii de injuraturile, criticile si poate laudele romanilor. Asadar, sa-i incurajam pe castigatori, ca nu cred ca stiu in ce joc politic s-au bagat!

Fara B'estfest anul acesta!

O veste proasta pentru iubitorii de concerte din Romania! Singurul festival de talie europeana, B'estfest si-a anulat editia din vara aceasta ca urmare a perioadei de recesiune.
Pe site-ul oficial al festivalului scrie: ''B'ESTFEST a crescut an de an, si un eveniment de aceasta talie necesita costuri enorme, care intr-o piata afectata de restrangerea bugetelor de marketing si advertising nu pot fi sustinute exclusiv din vanzarea de bilete. Am obisnuit publicul cu o anumita notiune a ceea ce inseamna un festival non-liniar de minim trei zile, cu mai multe scene, peste 30 de artisti si diferite alte atractii. Anul acesta conceptul de B'ESTFEST nu ar putea avea loc in aceleasi conditii, prin urmare am preferat sa amanam cea de-a patra editie, asa cum de altfel si festivaluri internationale precum Glastonbury, Leeds/Reading, Pukkelpop sau Melt! au facut de-a lungul timpului.'' a declarat Laura Coroianu, CEO Emagic.


Cu toate acestea, exista si o veste buna, faptul ce show-ul deja anuntat al trupei Faithless, nu va fi anulat, urmand sa se desfasoare la data stabilita, pe 16 iulie sub un alt concept. Mai multe detalii despre locatie si bilete urmand a fi facute publice in perioada urmatoare.

Shakira se iubeste cu Rafael Nadal

Videoclipul piesei Gypsy o aduce pe Shakira in ipostaza mult ravnita de foarte multe femei de pe mapamond aceea ce femeie iubita de Rafa Nadal. Chipesul jucator de tenis apare in ipostaze foarte sexy si se lasa vrajit de "tigancusa".



Finalul videoclipului este cel asteptat de catre toti fanii celor doua staruri: cei doi se saruta ... asa ca toate miscarile Shakirei nu au fost in zadar, iar Rafa cade in mrejele sale.

Este pentru prima data cand Rafael Nadal apare intr-un videoclip, dar probabil ca accidentarile care l-au tinut departe de terenul de tenis si de performanta i-au lasat timp sa se ocupe si de latura lui de super star adorat de foarte multe femei si foarte multi sponsori.