E Dreptul Tau!

VOTEAZA!



Mergi la VOT!Nu lasa pe alti sa voteze pentru TINE!
Daca nu VOTEZI, nu ai dreptul sa reprosezi nimic numanui!Actioneaza!

Vulgaritate/ Insulta REMOVE

Blog Theatre la Teatrul Bulandra

TEATRO GARIBALDI DI PALERMO, Italia


După ce a câştigat locul II la Festivalul BLOG THE THEATRE de la Graz, Teatro Garibaldi di Palermo vine la Bucureşti:

Duminică 15 noiembrie, Sala Izvor, ora 20.00 - spectacolul ULTRAS

Un text despre un ultras si povestile acestor oameni. Un spectacol care are o durata de 30 min. Lucrul acesta insa il afli cand actorii fac plecaciunea de final si pironit in scaun nu crezi, astepti sa revina actorii si sa reinceapa piesa, incepi sa te uiti la oamenii din jurul tau, ei se uita la tine, nedumerit incepi sa te ridici si sa pleci din sala, dar asta doar dupa dezbaterea dintre cei foarte putini spectatori.

Si pentru ca exista spectacole despre care nu poti spune nimic...spun si eu NIMIC!

O initiativa laudabila

BULANDRA UNDERGROUND

BLOG THE THEATRE
Prezinta :
SCENT OF A WOMAN/ PARFUM DE FEMEIE

Dramatizare si adaptare: Daniel Popa
după textul Tampoane Parfumate de Marius Florin Pescaru, blogul: Abjectu'

Regie : Daniel Popa
Set & Video Design: Mihai Pacurar as Wonder BoyR

DISTRIBUTIA
Abjectu - Adrian Ciobanu
Clienta - Manuela Ciucur
Alex - Gigi Ifrim
Cris - Ioana Macaria
Doctorita - Alina Berzunteanu

Fetele.ti zambesc. Oamenii sunt fericiti. Ei iti spun sa cumperi. Tu cumperi!
sau
Definitia publicitatii!

Este de laudat ideea proiectului care presupune gasirea de texte pe care oamenii le.au scris pe blog si dramatizarea lor. In cazul de fata, poate spre surprinderea unor oameni din sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra care se asteptam la un Moliere sau un Shakespeare, textul a avut un limbaj cotidian cu multe elemente de argou.
Important de spus este ca aceasta piesa a ocupat locul trei la festivalul Blog Theathe. Pentru mai multe amanunte despre festival http://www.blogtheatre.net/
Ideea piesei este simpla: actorul Adrian Ciobanu devine pentru o ora cel care a scris textul pe blog si.si interpreteaza creatia, iar ceilalti actori intruchipeaza personajele textului. Acesta este motivul pentru care, Adrian Ciobanu citeste textul, pentru ca, astfel se obtine senzatia de scrierea/citirea propiului text, pe cand ceilalti actori sunt personajele din momentele ilustrate.
Subiectul piesei nu este unul academic, insa are un final care ilustreaza scopul, munca, obiectivul unui domeniu de activiate: publicitatea. Astfel, se vorbeste despre vanzarea unor tampoane parfumate sau despre laxative, dar cel mai important este mesajul din final: Oamenii sunt fericiti. Oamenii va spun sa cumparati. Voi cumparati!

Trebuie spus ca Bulandra Underground se numeste asa pentru ca are un motiv: prezentarea de experimente si piese cu o viziune neconvetioanala. Ceea ce vreau sa spun prin asta este ca daca iti cumperi bilet sau vii la un astfel de EXPERIMENT trebuie sa stii la ce sa te astepti. A merge la teatru depaseste cu mult mersul "in oras. oriunde". Comentarile unor oameni deranjati de limbaj, de calitatea piesei sau frapati ca personajul principal citeste textul, nu fac altceva de cat sa arate lipsa crasa de informatie si interes. Nu e suficient sa te duci la teatru, trebuie sa stii unde, la ce, la cine, pentru ce, pentru cine, ce ai vazut si mai ales ce ai inteles din spectacolul respectiv!

Parfum de Femeie reprezinta o alternativa la formele teatrale moderne si cu siguranta, conceptul Blog Theatre inseamna pe langa creativitate, orginalitate si o buna posibilitate de afirmare pentru tinerii actori si regizori.

Din ciclul: Aplauze, Aplauze, Aplauze

Tiger Lillies la Teatrul Metropolisi cadrul Festivalului "Viata e frumoasa"



"Controversata trupă britanică Tiger Lillies, cunoscută pentru umorul negru şi stilul brechtian, va susţine astăzi, la Teatrul Metropolis din Capitală, două spectacole, în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor "Viaţa e frumoasă", organizat de Teatrul de Operetă "Ion Dacian". " stirea am citit.o inainte sa ajung pe scaunul din sala de teatru si recunosc nu ma asteptam sa.mi placa atat de mult tot SPECTACOLUL de pe scena.



Spectacolele sunt intitulate “Cântece din Shockheaded Peter şi alte versuri sângeroase” şi reprezintă o selecţie din musicalul bazat pe o piesă celebră a scriitorului şi psihiatrului german Heinrich Hoffman, "Shockheaded Peter” (1998), cu care Tiger Lillies a câstigat Premiului Oliver. În spectacole sunt incluse şi piese de pe albumul "The Gorey End” (2003), bazat pe scrierile lui Edward Gorey şi nominalizat la Premiile Grammy.


O voce senzationala, niste instrumentisti profesionisti, umor, umor negru, mesaje, pantomima, teatru, muzica sunt elemente care impreuna alcatuiesc ceea ce face pe scena, timp ce aproape doua ore, trupa The Tiger Lillies.


Aplauze pentru un adevarat show!

Din Ciclul: Filme Bune si Romanesti

Filantropica



Sinopsis: In Bucurestiul secolului XXI, a iesi in oras sambata seara la bratul unei femei frumoase e o investitie financiara riscanta. OVIDIU (Mircea Diaconu), modest profesor de liceu, nu si-ar putea-o permite. Si totusi trebuie, caci s-a indragostit pana peste cap de DIANA (Viorica Voda), o mica sirena de 20 de ani cu veleitati de manechin. In cautarea unei surse de venit ceva mai consistente decat o biata leafa de profesor, Ovidiu plonjeaza intr-o lume fabuloasa - mafia cersetorilor... Unul din capii acesteia il ia sub aripa sa. PEPE (Gheorghe Dinica) este jumatate artist, jumatate om de afaceri; "textier" oficial al cersetorimii bucurestene, omul inventeaza biografii, replici si atitudini in functie de personalitatea milogului sau de clientela-tinta. Ovidiu va deveni "actorul" ideal pentru noul sau experiment. Peste noapte, profesorasul de virsta mijlocie se trezeste "insurat" cu MIRUNA (Mara Nicolescu), jucand seara de seara, alaturi de ea, comedia unui cuplu nevoias dupa un scenariu minutios pus la punct de Pepe. Print si Cersetor... Penduland intre doua femei, proaspat imbogatit in ochii Dianei, sot umil pentru Miruna, Ovidiu incepe sa duca o periculoasa si epuizanta viata dubla...

Regia: Nae Caranfil
Distributia: Mircea Diaconu - Ovidiu Gorea

Gheorghe Dinică - Pavel Puiuţ
Mara Nicolescu - Miruna Popescu
Viorica Vodă - Diana Dobrovicescu
Marius Florea Vizante - Bulache
Florin Zamfirescu - Poetul de la Gara de Nord
Constantin Drăgănescu - Mr. Gorea
Monica Ghiuţă - Mrs. Gorea
Florin Călinescu - Himself
Ovidiu Niculescu - Scriitorul
Valentin Popescu - Recuperator

Daca vreti sa.l vedeti online ... un simplu click  http://filmeromanesti.wordpress.com/filantropica/

Un suflet de actor



Aplauze maiestre!

Gwyneth Paltrow va fi soţia lui Nicole Kidman

Gwyneth Paltrow va fi soţia lui Nicole Kidman, într-un film despre primul transsexual operat din lume. Cele două actriţe vor juca în pelicula "The Danish Girl", regizată de Thomas Alfredson, fiind o adaptare după un roman de David Ebershoff, cu un scenariu semnat de Luncinda Coxon, potrivit Mediafax.

Romanul este inspirat din povestea reală a primului transsexual operat din lume. Este vorba despre pictorul Einar Wegener (Kidman) care a suferit în 1931 o operaţie pentru a deveni femeie.



Au fost purtate discuţii cu privire la scenariu şi distribuţie de-a lungul unui an, dar în curând se va începe producţia, a declarat regizorul pentru Daily Variety.
Pentru rolul Gretei, soţia pictorului, Gwyneth Paltrow o va înlocui pe Charlize Theron, anunţată iniţial în distribuţia acestui film.



După ce Greta şi-a încurajat în joacă soţul să se deghizeze în femeie, în 1931, pictorul a hotărât să întreprindă operaţia de schimbare de sex, şocând lumea întreagă prin gestul său.

Sursa: http://www.tvr.ro/articol.php?id=72082&c=720

Festivalul Artelor Spectacolului Muzical

Festivalul International al Artelor Spectacolului Muzical "VIATA E FRUMOASA" este aceste zile la Bucuresti!



Festivalul International al Artelor Spectacolului Muzical VIATA E FRUMOASA editia a II-a are loc la Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" in perioada 12 - 22 noiembrie 2009. Urmariti programul evenimentelor artisice desfasurate in cadrul acestei editii - spectacole, concerte, filme artistice, lasari de carte si de CD, workshop-uri, etc. pe site.ul http://www.opereta.ro/festival/index.html


Biletele pentru festival sunt disponibile prin Eventim, online pe www.eventim.ro, in librariile Carturesti, magazinele Germanos, magazinele Vodafone si la Casa de Bilete a Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”.

Blog the Theatre la Bucuresti

Festivalul Blog the theatre la Bucureşti

13 - 16 noiembrie 2009
În cadrul programului BULANDRA UNDERGROUND

Teatrele premiate în cadrul Festivalului BLOG THE THEATRE de la Graz (21 - 23 mai 2008) vor fi prezente săptămâna viitoare pe scena TEATRULUI BULANDRA.



Festivalul va prezenta publicului bucureştean câştigătorii Festivalului de la Graz:

WE THE KIDS OF THE NET / SCHAUSPIELHAUS, Graz, Austria
Premiată cu locul I la Festivalul BLOG THE THEATRE (mai 2008), piesa a fost adusă la Graz de Narodowy Stary Teatr din Cracovia - Polonia. Aşa cum prevedea proiectul, piesa câştigătoare urma să fie preluată, montată şi inclusă în repertoriul său de teatrul din Graz, ceea ce s-a şi întâmplat. Acum Teatrul Bulandra şi Uniunea Teatrelor din Europa aduc la Bucureşti piesa polonezilor montată de austrieci: We, the kids of the net - Duminică 15 şi luni 16 noiembrie, Sala Icoanei, ora 20.00

TEATRO GARIBALDI DI PALERMO, Italia
După ce a câştigat locul II la Festivalul BLOG THE THEATRE de la Graz, Teatro Garibaldi di Palermo vine la Bucureşti cu două producţii:
Sâmbătă 14 noiembrie, Sala Izvor, ora 20.00 - spectacolele: GiOtto şi ULTRAS
Duminică 15 noiembrie, Sala Izvor, ora 20.00 - spectacolul ULTRAS

TEATRUL BULANDRA, Bucureşti, România
PARFUM DE FEMEIE / Scent of a woman de Daniel Popa şi Marius Pescaru
Motto : Când eram mic imi doream si eu un tampon, ca sa pot si eu sa inot, sa dansez, sa calaresc si sa fac tot felul de chestii ca tipele din reclame.
Spectacolul este regizat de Daniel Popa, după textul TAMPOANE PARFUMATE de Marius Florin Pescaru, blog Abjectu. Producţie a Teatrului Bulandra, PARFUM DE FEMEIE a obţinut locul al III-lea la Festivalul BLOG THE THEATRE de la Graz.
Din distribuţia spectacolului fac parte Marius Capotă, Manuela Ciucur, Adrian Ciobanu. Spectacolul, având la bază un text extrem de controversat, ne plasează în lumea advertising-ului şi ridică întrebări ca: "Este totul de vânzare?" "Există lucruri despre care putem vorbi şi lucruri despre care nu?" - Vineri 13 şi sâmbătă 14 noiembrie, Sala Icoanei, ora 20.00

După reprezentaţia de duminică, 15 noiembrie, de la Sala Icoanei, TEATRUL BULANDRA organizează o seară specială, de discuţii libere pe tema proiectului BLOG THE THEATRE.

Saracia nu ti.o fura nimeni!

Ar putea fi un spectacol liber!
sau
Poveste de iarna - Teatrul National din Timisoara
de William Shakespeare



Regie: Alexander Hausvater
Distributie: Colin Buzoianu, Ana maria Cojocaru, Damian Oancea, Ovidiu Crisan, Claudia Ieremia, Ion Rizea
Coregrafie: Mălina Andrei
Scenografie: Lucian Lichiardopol
Costume: Stela Verebceanu Verebceanu




Spectacolul ilustreaza un William Shakespeare modern, transpus in cantece - Conga, plimbari cu motocicleta printre spectatori, actori imbracati in haine de piele sau trening.
Un aspect pozitiv al spectacolului il reprezinta pozitionarea spectatorilor in mijlocul actorilor, astfel, stand pe scaune rotative, publicul vede, oriunde s.ar uita, un actor jucant.
Dar ... spectacolul prezinta o viziune exagerata, absurda! Asta pentru ca, un text de Shakespeare, deci de secol XVII este tranfosmat  intr.o perspectiva a unui secol mult viitor...Daca la inceput avem o imagine clasica, odata cu mijlocul piesei, situatia se schimba radical. Ursul cu ochii rosii, oamenii costumati in fructe si legume care merg pe motocicleta, momente de vocalize si rapp introduse in combinatie cu dansul femeilor aproape dezbracate inseamna insusi spectacolul.




Indiscutabil, printre premierele de teatru din aceasta stagiune, piesele lui W. Shakespeare  sunt "pe val". Poveste de iarna, in viziunea lui Alexander Hausvater sub tutela Naţionalului timisorean este un eveniment din punctul de vedere al numărului impresionant de persoane angajate în ridicarea spectacolului.


 

Din ciclul: Aplauze, Aplauze, Aplauze!

„Nu cunosc text (în afara celor shakespeariene sau beckettiene) care să emane, cu o asemenea intensitate, voluptatea catastrofei. Am impresia, de asemenea, că cea dintâi caracteristică a acestei piese este limpezimea ei abisală. Atâta transparenţă!... şi neantul – aproape palpabil –, dintr-odată, prin această transparenţă – atât de aproape de noi! Istoria, în Moartea lui Danton, e tumult, zgomot, furie. E haos. Iar haosul, aici, are logica demenţei asumate şi consecvente. Dar e oare cu putinţă ca aşa ceva să existe? Adică, e posibil ca demenţa să fie asumată şi consecventă? Răspunsul lui Büchner nu lasă loc de îndoială: da, este întru totul posibil, mai cu seamă atunci când istoria îşi pune masca saturniană a Revoluţiei şi, drept urmare, aberaţia criminală, oniricul repulsiv şi halucinatoriul morbid devin principii dominante... principii nu ale vieţii, ci ale vieţii-pentru-moarte, ale vieţii dedicate exclusiv delirului thanatic şi aneantizării.

Moartea lui Danton e o piesă excesivă – pentru actori excesivi... pentru un public dornic să îndure vertigiile excesului.“                          Mihai Măniuţiu.




Cand una dintre cele mai bune trupe din tara, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, se intalneste cu unul dintre cei mai apreciati regizori romani, Mihai Maniutiu, rezultatul merita tot interesul.
sau
Moartea lui Danton - Teatrul Maghiar de Stat - Cluj-Napoca
de Georg Büchner



Distributie: Georges Danton András Hatházi

Camille Desmoulins Áron Dimény
Hérault-Séchelles Ferenc Sinkó
Lacroix József Bíró
Philippeaux Attila Orbán
Paris Róbert Laczkó Vass
Julie Imola Kézdi
Lucile Enikő Györgyjakab
Robespierre Miklós Bács
Saint-Just Ernő Galló
Barére András Buzási
Collot D'Herbois Balázs Bodolai
Billaud-Varennes Lehel Salat
Herman Levente Molnár
Întâiul cetăţean Lóránd Farkas
Al doilea cetăţean Szabolcs Balla
Al treilea cetăţean Ervin Szűcs
Întâiul iacobin Alpár Fogarasi
Al doilea iacobin Csongor Köllő
Vânzătorul de ziare Tibor Molnár
Revoluţionare, Erinii:
Csilla Albert, Réka Csutak, Andrea Kali, Melinda Kántor, Anikó Pethő, Csilla Varga, Andrea Vindis

regia Mihai Măniuţiu
dramaturgia András Visky
decor Tibor Tenkei
costume Carmencita Brojboiu
asistent de regie István Albu
efecte speciale şi ambianţa sonoră Levente Borsos
regia tehnică Yvonne Nagy
sufleur Imola Kerezsy



Regizorul Mihai Maniutiu isi ia ca pretext textul lui Georg Buchner, Moartea lui Danton si revolutia franceza, pentru a analiza implicatia la nivelul individului a evenimentului istoric. Astfel, se arata schimbarile oamenilor care se pot tranforma in tirani, intelepti sau sacrificati. Insa, nu revolutia in sine conteaza aici, ci efectele ei asupra oamenilor – iar Danton, Desmoulins, Saint-Just, Robespierre, Julie si Lucile, sotiile celor dintai sunt studiile de caz ale spectacolului.
In spectacolul lui Maniutiu, revolutionarii apar mai intai ca o masa informa jucandu-se cu avioane mici, pe care le fac sa zboare, ca pe visele lor de libertate si egalitate, iar apoi se diferentiaza prin tipologie, precum Danton - bonomul. Mai tarziu in spectacol, imaginea avionului va reaparea, intr-una din scene, bucati dintr-un aparat in marime naturala constituind decorul.



Spectacolul are scene puternice, frumoase, memorabile: aparitiile corului de revolutionari, scenele de iubire dintre Danton si Julie si visul in care cei doi apar incaltati si acoperiti cu ligheane de metal sau scena in care Robespierre da ordine pieptanandu-si o peruca dintr-o colectie expusa pe rafturi in spatele lui.



Spectacolul lui Mihai Maniutiu are forta! Echipa de desavarsiti profesionisti ai teatrului se arunca in scena fara nicio rezerva si captiveaza spectatorul. Viziunea regizorala este originala, creativa, Maniutiu nu face "ce asteapta publicul", iar asta poate sa fie vazut ca exagerat. De asemeneam spectacolul poate fi comentat drept unul al depresiei, sentiment pe care regizorul nu l.a trait si in cosecinta nu l.a tratat ca atare. Insa, Mihai Maniutiu face un adevarat spectacol de teatru ce imbina decorul, costumele (ce redau perfect perioada in care se petrece actiunea), scenografia, muzica, jocul scenic!



De la decorului format din ramasitele unui avion, la corul de revolutionari ce fluierau imnul Frantei sau simbolul baltii pe care.l justifica diferit de fiecare data, la implicarea actorilor, pana la publicul ce ridicat aplauda entuziast la final ... spectacolul demonstreaza inca odata, daca mai era nevoie, profesionalismul si calitatea Teatrului Maghiar din Cluj si cea a regizorului Mihai Maniutiu!
Jos palaria

"O voma fara personalitate"

Mestec...Inghit...Vomit!
sau
"Cum traverseaza Barbie criza mondiala" ... un experiment teatral!



"CUM TRAVERSEAZA BARBIE CRIZA MONDIALA" - Teatrul National "Mihai Eminescu" - Timisoara


Acest spectacol semnat de ALEXANDRA BADEA, pe texte de Mihaela Michailov,

Scenografia - Velica Panduru
Coregrafia - Emanuel Pelmus
Light design - Lucian Moga

Distributia: Alina Reus, Victor Manovici, Sabina Bijan, Catalin Ursu, Colin Buzoianu, Sabina Reus



"D-zeu a inventat agenda personala" ... "Am un pestisor auriu obez" ... "Cum sa ne futem in scari" ... Astazi sunt cel mai zeeen".

Titlul si perspectiva regizorala neconventionala a spectacolului atrag. Oamenii nemultumiti pleaca din sala in timpul piesei. Putini sunt cei care aplauda cu inima impacata la final. Niste actori care.si fac meseria.
"Cum traverseaza Barbie criza mondiala" e un spectacol ce nu depaseste bariera dintre scena si sala decat prin cele cateva interventii ale actorilor de pe langa spectatori.

Un experiment exagerat si usor nereusit!

Aplauze, Aplauze, Aplauze!



Sala Izvor a Teatrul Bulandra ... multi oameni se inghesuie si-si dau coate sa intre la piesa despre care se stie ca a fost pana acum mult aplaudata, laudata, aclamata ... spectatori ce asteptau un nou spectacol genial din partea regizorului Gabor Tompa  ... si rezultatul a fost pe masura asteptarilor ... o sala cu oameni in picioare care aclamau spectacolul cel mai bun al anului, anume "Trei surori" ... nu poti sa mai spui nimic, caci ar fi penibil ...  poti doar sa te ridici si sa aplauzi!




"Trei surori" - Teatrul Maghiar de Stat - Cluj
de A.P. Cehov

Trei surori vor cu tot dinadinsul să ajungă la Moscova, şi pentru că nu există nici un obstacol, nu se duc.

„Trei surori mă preocupă din punctul de vedere al problematicii mântuirii. Conform acesteia, surorile sunt trei proiecţii ale unei singure imagini feminine: cea a fetei, a femeii şi a mamei – acestea trebuie să rămână unite ca supravieţuirea lor să fie posibilă. Spiritul Tatălui bântuie, personajele nu pot şi nici nu vor să scape de el. Apare şi figura Fiului, deoarece la începutul piesei surorile percep sosirea lui Verşinin în mod mesianistic: văd în el mântuitorul care în sfârşit le ia cu el la Moscova. Este prezent şi Sfântul Duh, pe care îl identific cu suferinţa. Suferinţa pe care toate personajele într-un fel sau altul trebuie să şi-o asume. Mă incită muzicalitatea din piesa Trei surori, muzicalitate care poate fi asociată cu piesele absurde, piese la care ţin foarte mult. Această muzicalitate, ca şi orice operă simfonică, necesită o mare punctualitate, o tonalitate riguroasă, un ton, o atmosferă, nuanţe exacte de culori.“
Gábor Tompa

Data premierei: 24 septembrie 2008
Durata spectacolului: 2 ore 40 de minute cu o pauză
Interzis tinerilor sub 14 ani!

Spectacolul a câştigat Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2008, şi Premiul pentru cea mai bună regie (Gábor Tompa).

Distributia
Andrei Sergheevici Prozorov András Hatházi
Natalia Ivanovna Tünde Skovrán / Enikő Györgyjakab
Olga Andrea Kali
Maşa Imola Kézdi
Irina Hilda Péter
Kulîghin Feodor Ilici Attila Orbán
Verşinin Alexandru Ignatevici Zsolt Bogdán
Tuzenbach Nicolai Lvovici Balázs Bodolai
Solionîi Vasili Vasilievici József Bíró
Cebutîkin Ivan Romanovici Iván Dengyel
Fedotic Alexei Petrovici Levente Molnár
Rode Vladimir Carlovici Ferenc Sinkó
Ferapont György Barkó
Anfisa Ágnes Kakuts
Svetlana Enikő Györgyjakab / Tünde Skovrán
Protopopov Ervin Szűcs
Muzicieni, ofiţeri, pompieri
Szabolcs Balla, András Buzási, Ernő Galló, Alpár Fogarasi, Róbert Laczkó Vass, Loránd Farkas, István Albu, Csongor Köllő

regia Gábor Tompa
dramaturgia András Visky
decor Andrei Both
costume Carmencita Brojboiu
muzica Rahmaninov, Shostakovich, Şirli
asistent de dramaturgie Eszter Biró
regia tehnică Levente Borsos
sufleur Imola Kerezsy

Un spectacol prezentat in imagini ...  cuvintele ar fi prea simple, banale, putine, superficiale, artificiale ... Aplauze, Aplauze, Aplauze pentru ceea ce se dovedeste a fi cel mai bun spectacol din tara!
 
 






Pendula are spirit de contradictie

Papusi, "daca faci guturai, trebuie sa iei gutui", pantomima, "sa va spun niste anecdote, dar promiteti ca nu ascultati", Ionesco, cutie muzicala, teatru...Chapeau bas!



„Ionesco spune, într-un fel, că noi nu ne putem sustrage din propria noastră istorie, din propria noastră poveste, de aceea ne merităm globalizarea, pentru că repetăm mereu si mereu aceleaşi vorbe şi aceleaşi acţiuni, zi de zi. Ele devin clişee, se golesc de conţinut şi sens şi atunci ajungem să trăim conform unor manuale sau softuri, şi, oricât de perfecte ar fi acestea, nu fac decât să crească prăpastia dintre oameni în ceea ce priveşte comunicarea. Ionesco arată acest lucru în Cântăreaţa cheală, cu un umor extraordinar, cu dragoste, şi compasiune chiar, pentru personajele sale.

Forma textului în Cântăreaţa cheală se apropie de perfecţiunea muzicii şi, de aceea, acest text trebuie tratat ca o simfonie, la care, dacă un regizor se întoarce, este la fel cu un dirijor care se întoarce, din nou, ca să dirijeze o operă muzicală cu o altă orchestră. Această structură muzicală a textului demonstrează că o dată ce este găsită forma unui spectacol, aşa cum cred că am găsit-o noi, ea devine, împreună cu textul, cheia spectacolului.“ Gábor Tompa

"CÎNTĂREAŢA CHEALĂ" - Teatru National "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca
de Eugène Ionesco
traducere de Vlad Russo şi Vlad Zografi

un spectacol de: Gábor Tompa
scenografia: Judit Dobre-Kóthay

Distribuţia:
Domnul Smith: Cătălin Herlo
Doamna Smith: Elena Ivanca
Domnul Martin: Adrian Cucu
Doamna Martin: Angelica Nicoară
Mary, menajeră: Irina Wintze
Căpitanul de Pompieri: Ionuţ Caras
Arlechinul: Silvius Iorga
Proprietarul cutiei cu iluzii: Paul Basarab, Petre Băcioiu



Teatru National din Cluj-Napoca prezinta "CANTAREATA CHEALA" in cadrul Festivalului National de Teatru. Astfel, scena Teatrului Bulandra a fost gazda papusilor genialului Tompa Gabor.

"Cantareata cheala se piaptana mereu la fel"

Spectacolul ofera un miracol pe care cu aplauze cei din fotolii l.au primit. Piesa defineste simplu, delicat, aproape perfect Teatrul. Jocul actorilor trece prin stari totalmente diferite, dar definitorii pentru un text de Ionesco, precum: naivitatea, realismul, simplitatea, complexitatea, paradoxul, absurdul, insa toate caracterizand un singur lucru Omul, adica Viata.
"Cantareata cheala" a lui Tompa Gabor este fara doar si poate un spectacol ce te face sa zambesti, sa razi, sa reflectezi si marcheaza teatrul romanesc prin originalitate, creativitate, spectaculos.
Insa, finalul uluitoar, de mare intuitie si rafinament regizoral si de excelenta actoriceasca ramane in mintea oricarui spectator: păpuşile parcurg, cu mişcări accelerate demenţial, tot spectacolul în sens invers, dinspre final spre început, pentru a se lăsa închise de către stăpanul şi proprietarul lor, de către „Proprietarul cutiei cu iluzii“, înapoi, în cutia lor de păpuşi. Intuiţia regizorală căreia i-a dat chip Tompa Gábor a fost excepţională, iar jocul măiastru al actorilor i-a conferit acestei viziuni un suport artistic ideal.




"Cantareata cheala" a trezit in mine o imensa admiratie pentru un regizor, premiat de UNITER, care a transformat lumea papusilor lui intr.un spectacol model, imbinand textul, genialului Ionesco cu  viziunile sale si coordonand niste actorii care dau dovada de un act artistic desavarsit, prin pantomima, dansul, teatrul realizate printr.un efort fizic nemasurat.

Nimic de spus ... doar Chapeau bas!

"CANCERUL NU INSEAMNA CONDAMNAREA LA MOARTE"

"Premiul Nobel pe 2009 pentru medicina a fost acordat cercetatorilor americani Elizabeth H. Backburn, Carol W. Greider si Jack W. Szastak pentru descoperirea mecanismului prin care cromozomii sunt protejati de telomeri si de enzima telomeroza. Suna complicat, dar e o descoperire care aduce mari sperante in tratarea cancerului.

Suferinta e atat de frumoasa pentru ca. in clipa in care.o arzi, din cenusa aia se naste totusi ceva esential.

Cancerul nu e o condamnare la moarte!" Oana Pellea

Sprijina si tu campania: "CANCERUL NU INSEAMNA CONDAMNAREA LA MOARTE"
Pentru informatii mai multe: http://www.invingemcancerul.ro/

Pur si simplu...TEATRU

Pasii ii auzi, ii vezi...Apa o auzi, o simti...Vantul il auzi, il percepi...Masinile le auzi, le simti...Armele le auzi, le constientizezi...Un spectacol care.ti stimuleaza toate simturile!
Teatrul National "I.L. Caragiale" din Bucuresti s.a dovedit total neincapator pentru un spectacol "Printesa Turandot", prezentat in cadrul Festivalului National de Teatru.



"Prntesa TURANDOT" - Teatrul National "Radu Stanca", Sibiu
Dupa Carlo Gozzi
Adaptarea: Lia Bugnar

DISTRIBUTIA:
TURANDOT - Ema Vetean / Cristina Flutur
CALAF - Florin Cosulet
ALTOUM - Constantin Chiriac
GOZZI - Pali Vecsei
BARACH - Catalin Patru
SOLDAT & EDIK - Eduard Patrascu
ZELIMA - Simina Contras
ADELMA - Veronica Popescu / Arina Trif
SOLDAT - Vlad Robas
SOTIA - Emöke Boldizsar

Regia: Andriy Zholdak
Scenografia: Dragos Buhagiar
Muzica originala: Vladimir Klykov
Light design-ul: Dragos Buhagiar
Video: Andriy Zholdak si Vladimir Klykov
Foto: Mihaela M. Ghenescu
Durata: 2h 20min (fara pauza)

„Un singur lucru pot spune cu certitudine: va fi un spectacol cu un extrem de mare succes la public. In clipa in care faci un spectacol cu dimensiune populara, montat de Zholdak, n-are cum sa fie altfel. Este pentru prima oara cand un spectacol pe care l-am facut cu Zholdak are poveste. Nu ratati povestea Printesei Turandot!"



Regizorul ucrainian Andriy Zholdak, cunoscut drept una dintre vocile puternice ale teatrului european actual, a prezentat in premiera in cadrul Festivalului National de Teatru proiectul sau regizoral montat la Teatrul National din Sibiu. Acesta plaseaza povestea Printesei Turandot intr.un spatiu de joc fara iesire, precum este si soarta pretendentilor la mana frumoasei domnite, daca nu stiau raspunsul la cele tre intrebari.
Un atuu important al spectacolului il reprezinta si prezenta în distribuţie, în postură de actor, a lui Constanţin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu,în rolul tatălui prinţesei, Regele Altoum.
Ceea ce face cu adevarat grandios spectacolul este imbinarea dintre vizual si auditiv. Decorul se schimba prin efectele vizuale -fotografiile si proiectiile video-dar si prin cele sonor -apa, pamant, aer- toate acestea intr.o perfect sincronizare cu jocul actorilor.



"Printesa TURANDOT" reprezinta pur si simplu o forma de teatru grandios!

RIDE ALERT: Zapada in Bucuresti!

Azi 1 noiembrie 2009 echipa Fresh-Meat loveste din nou asfaltul. Nu rata!



UNDE: biserica Kretzulescu, langa mazinul Muzica (pe Calea Victoriei)
back-up: daca nu merge la Muzica, ne mutam la monumentul din Piata Unirii
CAND: ora 21:30
CINE: cine are chef sa se dea, oricum si oriunde
CONTACT: Fulgu 0744.424.124, Vladutz 0756.055.574

Capitala teatrului!

Film , Noapte, Teatru = Festivalul National de Teatru



Editia a 19-a a Festivalului National de Teatru are loc la Bucuresti in perioada 31 octombrie - 8 noiembrie.
Teatre din toata tara vin cu cele mai bune spectacole pentru a le prezenta si publicului din capitala.
Programul si alte informatii le puteti gasi pe site.ul festivalului: http://www.fnt.ro/

Adica la figurat!

"SADO-MASO BLUES BAR"
de Maria Manolescu

Regia: Gianina Cărbunariu
Scenografia: Andu Dumitrescu
Mişcarea scenică : Carmen Coţofană
Distribuţia: ADRIAN ANGHEL, VIRGIL AIOANEI, ROLANDO MATSANGOS



"Un spectacol surprinzător prin noutatea şi nota de originalitate stilistică, Sado-Maso Blues Bar a fost dezvoltat în urma parteneriatului dintre dramAcum şi Teatrul Foarte Mic, care s-a angajat să producă unul dintre textele cîştigătoare la dramAcum3." Iulia Popovici




Spectacolul ilustreaza cum viata perversa incalca cu seninatate regulile de convietuire sociala si cele ale bunului-simt, ceea ce devine litera scrisa cu fir de aur in societatea. Sadic! Dar oamenii nu vad ca de fapt nu se lupta cu exteriorul, ci cu ei insisi, caci ei reprezinta viata. Masochismul!

Actorul iese in strada!

Ceea ce face cu adevarat piesa este sa rupa bariera intre sala de teatru si strada, caci, ce surpinde cu adevarat, este faptul ca orice trecator de pe Bd. Carol poate deveni pentru cateva secunde parte din specatacol.
Faptul ca Gianina Carbunariu duce spectacolul in sfera neconventionalului si mereu la extreme, nu mai surprinde pe nimeni. Faptul ca limbajul si gesturile actorilor nu menajeaza privitorii, din noi nu mai surprinde pe nimeni, caci "Miroase a ciclu si a dentist!". Faptul ca scenograful, Andu Dumitrescu, face o munca spectaculoasa si fructoasa, este de aplaudat. Ce surpinde insa este jocul complex, complet si profesioanal al lui Virgil Aioanei.

Un spectacol bun, surprinzator prin decor, scenografie, tema, nonconformist prin lipsa barierei dintre spectacolul de teatru din sala si strada!



Dar, cum trebuie sa exista mereu un dar, astept insa, un spectacol diferit din punctul perspectivei regizorale pe care sa.l lucreze Gianina Carbunariu.