Din ciclul: Filme bune și aproape românești!

”Cendre et sang”
o producție fracezo-româno-portugheză

Sinopsis: O femeie care-şi creşte singură cei trei copii după ce soţul ei a fost ucis se întoarce după 18 ani în ţară şi reînvie vechi tensiuni între familii rivale. Capul de afiş va fi israelianca Ronit Elkabetz, căreia îi revine rolul principal, în timp ce capii celor doua "clanuri" vor fi doi actori români, Olga Tudorache şi Ion Besoiu.



Primul film în regia și scenariul lui Fanny Ardant este făcut în producția lui Tudor Giurgiu și în a cărui distribuție întâlnim mulți actori români. Producția este realizată după cartea cu același nume a scriitorului albanez Ismail Kadare și a fost selecţionat în afara competiţiei la Festivalul de Film de la Cannes.
”Cenușă și sânge” este un film despre importanța tradiției și a respectării ritualurilor!
Fanny Ardant a fost pentru prima dată în spatele camerei de filmat, însă nu a reuşit să dea ritm filmului, care este înecat în dialog, supralicitat şi greoi, dacă nu chiar rizibil. Nici montajul nu salvează povestea, mai degrabă o face mai confuză.
Filmul este, însă, salvat de jocul actorilor. Daca la Olga Tudorache mă așteptam să spun ”Jos pălăria”, respectul și profesionalismul cu care Tudor Aron Istodor își tratează personajul mă face să spun că am câștigat pentru viitor un actor mare, pe care ar trebui să-l vedem și în producții românești de calitate.
Pelicula a fost filmată 90% în România!
Filmul arătă multe obiceiuri care ar trebui să se regăsească în România, fapt accentuat și prin folosirea limbii române în dialogul actorilor.
”Cendre et sang” este un film simplu, natural, surprinzător prin detaliile poveștii, dar care nu excelează în ceea ce privește partea tehnică și ușurința desfășurării acțiunii”!

1 comentarii:

Anonim spunea...

Drăguţă întâmpinarea ta pentru haloimăsul doamnei Ardant.
La un moment dat, Fanny Ardant a declarat că nu se uită la TV şi nu citeşte presa.Grav e că nici cărţi nu prea citeşte!Altfel, nu ar fi creat încâlcitura de personaje de-a dreptul aiuritoare din pelicula analizată.
Se pare că românii au rămas cantonaţi în zona exoticului pentru Vestul civilizat;filmul realizat de echipa dnei Ardant expune un neam de criminali. Numele personajelor sunt "neaoşe"(Drin, Pogrades şi Sikias!!!)iar eroina e un soi de Irene Papas veşnic tânără, deşi are copii cu vârste de peste 20 de ani.

E trist că vesticii se mai hrănesc (încă) cu poveşti exotice despre un neam pe caru nu se obosesc să îl cunoască.

Şi mai trist este faptul că echipa de actori (într-adevăr, Tudor Istodor este convingător)este pusă în umbră de un story aiuritor.

Să ne bucuram că suntem băgaţi în seamă de lumea "bună, cultă şi documentată" ...

Mădălina

Trimiteți un comentariu